Снимка: БГНЕС

Ако трябва да кажем за Китай нещо важно, то е, че Китай е тази държава в света, която извърши най-голямата и феноменалната история за 50 години. Освен това, за разлика от всички останали държави в света, Китай винаги има план. Кой друг има планове до 2050 г.? ЕС има до 2030 г. Това каза в предаването "Говори сега" по БНТ президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев, който присъства на срещата на върха на лидерите на ЕС в Китай.

Китай няма никакъв интерес от индустриални битки, санкции, нито от разбиване на блокове. Противно на очакванията, че светът ще се разбие на блокове, точно обратното е истината - китайските лидери се молеха на европейците заедно да работим за свят, в който да има свободна търговия, а не индустриални войни, разказа Плевнелиев.

Китай не иска да играе играта на Тръмп - санкции и битки. Затова са много внимателни в отношенията им с Украйна, Русия и Европа, уточни Плевнелиев. И допълни, че същевременно Пекин държи по важни теми да има комуникация с американците и европейците.

По думите му американците са под натиск с оглед на това, че предстоят избори догодина. Представете си един Тръмп да се върне като президент на САЩ. Според него дойде ли на власт Тръмп, веднага ще отиде до Москва да подпише сепаратистко споразумение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase