Снимка: БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че не е сигурен дали щеше да се кандидатира за втори мандат догодина, ако не се беше сблъскал с републиканеца Доналд Тръмп.

"Ако Тръмп не беше кандидат, не съм сигурен, че и аз щях да се кандидатирам", каза Байдън на събитие за набиране на средства за кампанията му през 2024 г. край Бостън. "Не можем да му позволим да спечели".

Забележките дойдоха към края на изказването му, когато Байдън говори за рисковете, които бившият президент Тръмп представлява за демокрацията, на фона на опасенията, че вторият мандат на Тръмп ще бъде много по-автократичен от първия.

Байдън говори и за подновените призиви на Тръмп да се отърве от Закона за достъпното здравеопазване и за това как Америка е "единствената нация, изградена върху идея".

В миналото Байдън е говорил за това, че именно забележките на Тръмп след смъртоносния митинг на белите супремачисти в Шарлотсвил, Вирджиния, през 2017 г., че има "прекрасни хора и от двете страни", са го вдъхновили да предизвика Тръмп през 2020 г.

"В този момент разбрах, че заплахата за тази нация не прилича на никоя друга, която съм виждал през живота си", каза Байдън във видеоклип от 2019 г., в който обяви кандидатурата си за президент.

Миналия месец високопоставени демократи алармираха, след като проучване на общественото мнение показа, че Байдън изостава от републиканския лидер Тръмп в пет от шестте основни щата точно една година преди президентските избори.

Байдън навърши 81 години по-рано този месец, докато Тръмп е на 77 години, а социологическите проучвания показват, че избирателите имат опасения, че и двамата са твърде стари, за да се кандидатират отново за Белия дом.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase