Снимка: Facebook

Турист от Колорадо, който беше в неизвестност от месеци, наскоро беше открит мъртъв. Вярното му куче през цялото това време пък е стояло до тялото му и е успяло да оцелее въпреки премеждията.

71-годишният Рич Мур и неговият 14-годишен Джак Ръсел териер Фини бяха в неизвестност от 19 август, когато не се върнаха от пътуване до планините Сан Хуан в Колорадо. Мур е планирал да достигне 12 500-футовия връх Блекхед Пийк, който е на около 20 мили от мястото, където е живял - Пагоса Спрингс, Колорадо.

След като екипите за търсене и спасяване прекараха близо 2000 часа в търсене на Мур, ловец забеляза тялото на мъжа и бяло куче в дренажния басейн на Lower Blanco повече от два месеца по-късно на 30 октомври, каза шериф Майк Льо Ру, цитиран от The Washington post.

Ловецът е предупредил властите и екипите за търсене и спасяване са успели да локализират, извлекат и идентифицират тялото на Мур на 31 октомври, казаха от офиса на шерифа. Спасителната служба потвърди в публикация във Facebook от 7 ноември, че Мур е намерен мъртъв, докато Фини е жив.

Мур е починал от хипотермия. Хънт, който отбеляза, че не е убийство, добави, че не е извършена аутопсия поради състоянието на тялото.

"Той се качи в района за разходка, но изглежда сякаш се е дезориентирал", каза Хънт. "Въпреки че времето в Пагоса Спрингс беше доста хубаво, в тези планини беше доста студено."

Фини беше транспортирана до ветеринарна клиника за преглед и лечение и се събра със семейството си, според офиса на шерифа. Властите не съобщават как кучето е оцеляло в продължение на месеци.Твъди се, че то се е хранило с дребни животни и някак е оцеляло сред пуми и мечки.

Истории за кучета, скърбящи за загубата на техния собственик или друг кучешки приятел, са документирани през годините. Въпреки че все още няма научна литература за куче, което скърби за мъртвия си собственик, проучване, публикувано миналата година, установи, че кучетата скърбят, когато едно от техните събратя умре.

Собственици на кучета в Италия съобщават за негативни промени в поведението на куче, живеещо в същата къща като наскоро починал кучешки приятел, като казват, че домашните любимци ядат и играят по-малко и търсят повече внимание.

Делинда Ван-Брайтин, член на екипа на TSAR, който издирва Мур и Фини, каза във Facebook, че екипите са търсили надолу по планината към мястото, където е била паркирана колата на мъжа. Тя отбеляза, че районът е толкова стръмен, че екипът за търсене и спасяване трябва да стигне до там с хеликоптер.

Хънт каза, че не е отнело много време на съдебния лекар да заключи, че хипотермията е убила Мур. Идентифицирането на мъжа беше сравнително лесно, тъй като спасителите успяха да намерят раницата и идентификацията му и успяха да съпоставят дрехите, които носеше през август, каза Хънт.

"И разбира се, Фини все още беше до него", каза той пред The Washington Post.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase