Снимка: БГНЕС/ЕРА
fallback

САЩ ще разработят модерна версия на тактическото си ядрено оръжие B61 за потенциална употреба срещу "по-труднодостижими" военни цели, съобщи Пентагонът, предаде ДПА.

Конгресът на САЩ все още трябва да даде одобрението си за проекта, се казва в прессъобщение на Министерството на отбраната.

Бомбата, обозначена като B61-13, ще бъде произведена от Националното управление за ядрена безопасност  към Министерството на енергетиката и ще може да се използва с модерни самолети. Според Пентагона въвеждането на B61-13 не е отговор на конкретно събитие, а "отразява текущата оценка на променящата се среда в областта на сигурност".

Производството няма за цел да увеличи общия брой на оръжията в ядрения арсенал на САЩ. По-скоро то трябва да осигури на американския президент "допълнителни възможности срещу определени по-трудни и големи военни цели" и да замени някои бомби 62-7.

Ядрените оръжия тип В61 са част от запасите на САЩ от десетилетия и редовно се доразвиват, припомня БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

56

Анонимен

преди 7 месеца

Всичко що е на запад като университети го пиши умряло. Техните университети отдавна са се превърнали в бизнес орханизации в които посредствеността е на ръководна позиция.

55

Христо Христов

преди 7 месеца

In 2022, Clarivate Analytics ranked Tsinghua second in the whole of Afro-Eurasia & Oceania region after Chinese Academy of Sciences (CAS) and 5th in the world after (Harvard, CAS, Stanford and National Institutes of Health) for most cited researchers.

54

Христо Христов

преди 7 месеца

До 22 "Руска ученичка спечелила математическа олимпиада в Русия и получила стипендия за обучение в университет от Китайска фондация" унивеситетите в Пекин и техническият в Мумбай са в пъти по-селективни от Харвард и Станфорд. Факт.

fallback