Снимка БГНЕС, архив

Съединените щати наложиха втори пакет санкции срещу палестинската групировка "Хамас" след нападенията ѝ срещу израелски населени места по-рано този месец, предаде Ройтерс. Санкции бяха наложени и срещу представител на групировката в Иран и членове на иранските Гвардейци на Революцията.

В изявление на американското министерство на финансите се казва, че мерките са срещу допълнителни активи в инвестиционен портфейл на "Хамас" и срещу хора, улесняващи заобикалянето на санкции от страна на свързани с групировката компании.

Министерството съобщи, че обект на рестрикциите е и базирано в ивицата Газа предприятие, което според министерството на финансите е служило като канал за незаконни ирански средства за "Хамас" и палестинската групировка "Ислямски джихад". Техеран подкрепя "Хамас" и други въоръжени групировки в Близкия изток, отбелязва Ройтерс.

Съединените щати уточниха, че инвестиционният портфейл на "Хамас", оценяван на стотици милиони долари, включва компании, действащи на територията на Турция, Судан, Алжир, Обединените арабски емирства и други.

"Днешните действия подчертават ангажимента на САЩ да разбием мрежите за финансиране на "Хамас", като използваме правомощията си за налагане на санкции за борба с тероризма и действаме заедно с нашите глобални партньори, за да лишим "Хамас" от възможността да се възползва от международната финансова система", посочи в изявлението заместник-министърът на финансите Уоли Адейемо. "Няма да се поколебаем да предприемем действия, за да ограничим още повече способността на "Хамас" да извършва ужасяващи терористични атаки, като безмилостно се насочим към финансовите им дейности и потоци на финансиране", добави той.

Адейемо отбеляза, че криптовалутите не съставляват голяма част от финансирането на терористичните групировки, както и на други лица, които искат да прехвърлят парични средства по незаконен начин. "Днес бих казал, че използването на криптовалути не е сред преобладаващите методи, чрез които тези групировки се финансират", уточни той.

В списъка със санкционирани попада и командирът на бригадата на спецчастите "Саберин" от сухопътните сили на Корпуса на гвардейците на Иранската революция. Американското ведомство заяви, че бригадата "Саберин" е била разположена в Сирия и е обучавала бойци от "Хамас", както и членове на ливанската групировка "Хизбула", предаде БТА.

С предприетите днес действия Вашингтон замразява всички американски активи на лицата, срещу които е насочена акцията, и като цяло се забранява на американските граждани и компании да имат отношение с тях. Тези, които участват в определени трансакции с тях, също рискуват да бъдат засегнати от санкции, отбелязва Ройтерс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase