Снимка: БГНЕС

САЩ може и да са избегнали спиране на работата на правителството в събота, но липсата на допълнително финансиране за Украйна в бюджета за разходите изнерви някои жители на разкъсваната от война нация.

Въпреки че президентът на САЩ Джо Байдън похвали сделката, постигната от парламентаристите, той също така призна липсата на ново финансиране за Украйна, като обеща, че Вашингтон "няма да се отдалечи" от Киев. Междувременно двупартийна група от лидери в Сената на САЩ също обеща да гласува повече помощ за Украйна.

За някои в украинската столица Киев драмата, която обхвана Конгреса през изминалата седмица, е малко повече от шум, докато войната бушува.

"Това са вътрешни американски игри. А Украйна е заложник на тази дискусия – тази вътрешна война", каза украинският военнослужещ Володимир Костяк пред CNN в неделя, национален празник, отбелязващ Деня на защитниците в чест на ветераните на страната и загиналите във войните.

"Стратегическите интереси на Америка са толкова големи, че Украйна е част от тях", добави той пред CNN. "Мисля, че вътрешнополитическата борба не може да повлияе толкова на помощта за Украйна. Ще има някои грешки, но те ще бъдат незначителни."

Костяк каза, че битката за финансирането на Украйна се дължи на политическите реалности на президентските избори в САЩ през 2024 г., но той вярва, че възможността Вашингтон да спре да помага на Украйна е малка.

"Бюджетът на САЩ е бил спиран 20 пъти в историята и нито веднъж това не е довело до сериозни последствия", каза военнослужещият. "Така че не виждам това като голям проблем за Украйна."

Наталия и Сергий Красношчоки, учител по английски и предприемач, бяха също толкова оптимистични.

"Да, видяхме новините, но смятаме, че все пак ще има помощ за Украйна", казаха те. "Много се надяваме. И разбира се, ще бъдем благодарни за всяка помощ. "Колкото повече, толкова по-добре."

Михайло Чендей, администратор на магазин, каза пред CNN, че смята, че би било "невъзможно" САЩ да оттеглят изцяло помощта – но "сега това е вътрешен американски проблем".

Други в украинската столица обаче бяха по-малко уверени – особено след като американската подкрепа намаля, почти 20 месеца след началото на войната.

Проучване на CNN през август установи, че повечето американци са против Конгреса да разреши допълнително финансиране в подкрепа на Украйна в нейната борба, като обществеността грубо се раздели по въпроса дали САЩ вече са направили достатъчно.

Това показва промяна в обществения ентусиазъм, като подобно проучване, проведено в първите дни на инвазията, през февруари 2022 г., установи, че 62% от анкетираните смятат, че САЩ е трябвало да направят повече.

Разделения станаха по-големи след това проучване, като повечето демократи и републиканци сега са на противоположни страни по въпросите за ролята на САЩ в Украйна.

Джефри Зоненфелд, професор и старши асоцииран декан по лидерски изследвания в Yale School of Management, каза, че руският президент Владимир Путин ще следи отблизо президентските избори в САЩ през 2024 г., докато инвазията му в Украйна се променя.

Путин "се надява, че до януари 2025 г. бившият президент Доналд Тръмп ще се върне там и това ще доведе до отслабване на решимостта на съюзниците", каза Зоненфелд.

Но "няма отслабена резолюция" в Конгреса, добави той. "Тук е просто глупава политика, която разделя нещата на парчета", каза Зоненфелд.

"Трудни последствия за всички"

Бюджетът на САЩ в момента включва около 1,6 милиарда долара за отбранителната индустрия и 1,23 милиарда долара за пряка бюджетна подкрепа, както и средства за хуманитарни и енергийни проекти, каза украинското външно министерство в неделя.

В публикация във Facebook говорителят на министерството Олег Николенко каза, че Киев работи с партньорите си във Вашингтон, за да гарантира, че бюджетът, върху който Конгресът ще работи през следващите 45 дни, ще включва нови средства, за да помогне на Украйна да отблъсне Русия.

Украинският президент Володимир Зеленски, който пътува до Капитолия миналия месец, за да поиска повече облекчения, по-рано предупреди, че спадът в подкрепата на САЩ може да има тежки последици за военните усилия.

"Разбира се, че сме разтревожени от липсата на допълнително финансиране, защото за нас тази война е буквално ежедневна реалност", каза членът на украинския парламент Ина Совсун пред CNN в неделя. Тя описа как се е събудила в 4 часа сутринта заради алармата за въздушно нападение, като ведната се втурнала да намери подслон със сина си в банята далеч от прозорците в случай на взрив на ракета.

"Разбирам, че САЩ имат своя собствена политическа реалност, имат общи избори и са станали част от политически процес там", добави тя. "Просто искам САЩ да помнят, че има човешка цена за всичко това и че всички тези забавяния … идват с цената на животи."

Обратно по улиците на Киев, логистикът Тетяна Остапчук каза, че не е чувала много за законопроекта за временните разходи, но добави: "Мога да кажа със сигурност, че наистина се нуждаем от подкрепа от други страни, защото не можем да се справим сами."

"Помощта е много важна. Ако изведнъж се случи, че Америка вече няма да ни помага, тогава всички ще се борим да запазим земята си свободна. До последния човек", каза тя. "Но пак би било по-лесно с помощ."

Юлия Мюлер, главен счетоводител, също предложи мрачна прогноза.

"Може да има ситуация, в която помощта ще спре, защото голям процент от американците са недоволни, че парите им се изпращат в Украйна, че Украйна е далеч, че няма заплаха за САЩ", каза тя. "От друга страна, струва ми се, че всички здравомислещи хора, които виждат зверствата, които са се случвали и се случват тук сега – как цели градове биват затривани – разбират, че това може да се разпространи и в други страни“, добави тя. "Ако Америка спре да ни помага, ще има много тежки последици за всички."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase