Снимка: архив, БГНЕС

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън обяви, че затяга регулациите в търговията с огнестрелни оръжия, като задължава продавачите да проверяват профилите на купувачите, предаде Франс прес.

Още по темата
Правилата, публикувани от министерството на правосъдието, имат за цел да отстранят пропуските в закона, приет през юни 2022 г. след поредица от смъртоносни стрелби.

Правилата имат за цел да изяснят определението за лица, "участващи в търговията" с оръжие, да задължат продавачите да придобият лиценз и по този начин да ги задължат да проверяват криминалния и психологическия профил на своите купувачи.

Те също така засилват контрола върху търговията с колекционерски оръжия и на теория дават възможност на правителството да проследява по-добре движението на регистрирани оръжия от един собственик към друг.

"Това е въпрос на здрав разум, защото знаем, че проверките на миналото на даден човек са един от най-добрите налични инструменти за предотвратяване на попадането на опасни оръжия в ръцете на престъпници", заяви говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер.
(БТА, Любомир Мартинов)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase