Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Политиката на САЩ спрямо Китай има нужда от рестарт. Факт е, че икономиките на Вашингтон и Пекин са свързани и функционират като една икономика, върху която се крепи стабилността на глобалната икономика. Това коментира доц. д-р Искрен Иванов, политолог, международен анализатор и експерт по международна сигурност и управление на конфликти, в рубриката „Северна Америка в развитие“ с водещ Веселина Спасова.

"Ако Америка се скара с Китай, това означава американците рязко да обеднеят“, смята той.

В понеделник Конгресът на САЩ поиска процедура по импийчмънт на Джо Байдън. Мотивите за искане на процедурата са три - на първо място е поставен фактът за връзките на сина му Хънтър Байдън с украински компании, на следващо място фигурира възрастта на президента на САЩ, а последният аргумент е, че Байдън трудно може да изпълнява задълженията си, като е посочено, че той е направил отстъпки по време на своето управление, които са в ущърб на националната сигурност на страната.

"Първата част от аргументите са недоказуеми, докато втората част от аргументите са противоконституционни, защото влизат в разрез с тези закони, които регламентират, че горната граница на възрастта няма как да бъде критерии за избора на президент.“

Ако процедурата по импийчмънт успее, това ще означава политическа нестабилност. А ако хипотетично Тръмп спечели изборите след свалянето на президента Байдън, бившият президент ще направи война с Китай, смята политологът.

По думите му Тръмп публично обяви, че той няма да защити страна членка на НАТО, ако тя бъде нападната.

Ключовата част от помощта на САЩ към Украйна се изразява в два ценни ресурса, които Киев може да оползотвори на бойното поле. Стана ясно, че украински пилоти ще бъдат тренирани в Аризона на F-16, което индиректно загатва, че в един момент Украйна ще получи тези изтребители. На следващо място са танковете „Ейбрамс“, които трябва са пристигнат в рамките на година.

"Ако и тогава украинската контраофанзива не успее да си върне окупираните територии, вероятно Вашингтон ще смени радикално стратегията си. Или ще накара Украйна да преговаря, или ще проведе диалог с Москва.“

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase