Снимка: архив, БГНЕС

Американски войник, подлежащ на дисциплинарна санкция, избяга в Северна Корея през границата с Южна Корея, предаде Ройтерс, като се позова на американски официални представители.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин изрази загриженост за войника, който според американските военни в Южна Корея се присъединил към обиколка в Съвместната зона за сигурност между Севера и Юга и "умишлено и без разрешение пресякъл военната демаркационната линия, навлизайки в Корейската народнодемократична република (КНДР)".

Американската армия идентифицира войника като редник втори клас Травис Т. Кинг, който е лежал близо два месеца в южнокорейски затвор, предаде Асошиейтед прес. Той бил задържан по обвинение в нападение и е бил освободен на 10 юли, след като излежал присъдата си. В понеделник той трябвало да бъде изпратен у дома във Форт Блис, Тексас, където срещу него да бъдат наложени допълнителни военни дисциплинарни мерки и да бъде уволнен от служба.

Според официални представители 23-годишният Кинг е бил отведен на летището и ескортиран до митницата. Но вместо да се качи на самолета, той напуснал летището и по-късно се присъединил към обиколка на корейското гранично село Панмунджом. Вчера следобед местно време в Корея той пресякъл границата, която е охранявана, но и често е претъпкана с туристи. Засега не е ясно как Кинг е стигнал до границата и как е прекарал часовете между напускането на летището в понеделник и пресичането на границата ден по-късно.

"Има много неща, които все още се опитваме да научим", заяви Остин на брифинг за медиите. "Смятаме, че той се намира в (севернокорейски) арест и затова внимателно следим и разследваме ситуацията и работим, за да уведомим близките на войника", добави той.

Преминаването на границата се случва в момент на високо напрежение на Корейския полуостров с пристигането на американска подводница с ядрени балистични ракети в Южна Корея за необичайно посещение, целящо да изпрати предупреждение към Северна Корея относно нейните собствени военни действия, посочва Ройтерс.

Северна Корея тества все по-мощни ракети, способни да носят ядрени бойни глави, включително нова междуконтинентална балистична ракета с твърдо гориво, изстреляна миналата седмица. Тя изстреля друга балистична ракета в морето близо до Япония във вторник, съобщи южнокорейската информационна агенция Йонхап, като се позова на въоръжените сили на страната.

Полковник Айзък Тейлър, говорител на американските сили в Южна Корея, заяви, че военните "работят с нашите колеги от КНА за разрешаване на този инцидент", имайки предвид севернокорейската народна армия.

Говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви, че официални представители на САЩ в Пентагона, Държавния департамент и ООН работят, за да "получат повече информация и да разрешат тази ситуация". "Намираме се в начален етап", каза още тя и добави, че най-важното е да се установи какво е състоянието на войника.

Мисията на Северна Корея към ООН в Ню Йорк не е отговорила веднага на запитване за коментар, отбелязва Ройтерс.
(БТА, Владимир Арангелов)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase