Снимка: БГНЕС

24 години след визитата си в България през 1999 година, историческа поради факта, че за първи път София бе посетена от американски държавен глава, у нас на посещение отново е Бил Клинтън. Той е в страната ни по покана на председателя на една от най-големите работодателски организации у нас КРИБ Кирил Домусчиев, чиито компании имат и сериозен бизнес в Съединение щати. В петък Клинтън взе участие в конференция на семейната му фондация Clinton Global Initiative (CGI), провела се в Националния дворец на културата в София.

"Изключително много се радвам да съм отново в София и да доведа Clinton Global Initative в България. Радвам се, че бях първия американски президент в историята, посетил България, и искам да благодаря на президента Стоянов за поканата тогава. Помня много ярко, че пред хотела, в който бях отседнал тогава, имаше археологически разкопки, които ми напомняха за древната история на вашата земя. Няма да никога забравя и митинга, събрал на площада 70 000 души тогава", започна със спомена от визитата си у нас в края на миналия век Клинтън.

"Оттогава до днес България се разви много, член е на ЕС и НАТО, продължава да бъде много добър приятел на Съединените щати и добър съсед на останалите държави от Югоизточна Европа", подчерта той.

Основната част от изказването му не бе посветено на България и дори геополитиката, а основно бе насочено към дейността на Clinton Global Initiative.

"За да се постигне възможно най-добрия резултат, почти във всички случаи сътрудничеството е по-добрата опция от конфликта. Затова демократичните системи, в които хората работят заедно в търсене на най-добрите решения, работят по-добре от авторитарните системи. (...) Не е нужно да си милиардер, за да направиш промяна. Това е основната идея на CGI - как да съберем хората заедно, да участват активно в различни неща."

Клинтън посочи още - от 2005 година поетите от инициативата ангажименти са изпълнени на 80%, 10% не са успели, а 10% не са получили нужното финансиране, което е значителен успех.

"Всяко едно посещение на световна личност като президента Клинтън е важно за България, тъй като България влиза във фокуса на световните новини. А освен това се радвам още, че Clinton Global Initiative, която е може би най-мощната фондация в света, аз съм неин член още след като изгубих президентските избори, е близо до България, може да работи с българския бизнес, с българските младежи. Това посещение е от голямо значение и ще повлияе върху много сфери в България", коментира пред журналисти президентът на България в периода 1997-2002 година Петър Стоянов.

Той подчерта и значението за провелата се преди 24 години визита на Клинтън у нас - тя не била просто тривиална и чисто дипломатическа, а отправила важно послание - че България трябва да се част от евроатлантическото семейство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase