Снимка: БГНЕС/EPA
fallback

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин очевидно е наредил на пилотите на американските ВВС да не летят в близост до Кримския полуостров, като спазват дистанция от около 80,4 км от него, съобщи в. "Вашингтон пост", който е проучил секретни документи на Пентагона и американското разузнаване, появили се в интернет.

В един от тях е показана карта на Черно море, на която са обозначени районите, в които могат да летят разузнавателни самолети. Границите им започват на около 19,3 км от кримския бряг, "което е в съответствие с международното право", твърди изданието. На картата обаче допълнително е нанесена линия на около 80,4 км от полуострова, отбелязана като SECDEF Directed Standoff, което според изданието "показва, че Остин вероятно е наредил на американските пилоти да държат самолетите далеч от полуострова".

В друг документ се посочва, че между 29 септември 2022 г. и 26 февруари 2023 г. френски и британски самолети са извършили наблюдателни полети над Черно море с екипаж на борда, докато ВВС на САЩ са използвали безпилотни самолети, включително RQ-4 Global Hawk, RQ-170 Sentinel и MQ-9 Reaper. Както е обяснено в материала, всеки месец са били извършвани по няколко такива полета. Документът е обозначен като SECRET/NOFORN, което забранява предаването му на лица, които не са граждани на САЩ. В него подробно е описан отговорът на Русия на полетите на САЩ, Великобритания и Франция.

Така документът описва инцидент, който се е случил на 29 септември. По-рано британският министър на отбраната Бен Уолъс заяви, че тогава руски изтребител Су-27 е изстрелял ракета в непосредствена близост до британски разузнавателен самолет RC-135 Rivet Joint, който "рутинно патрулирал" в международното въздушно пространство над Черно море. По думите на Уолъс той е обсъдил инцидента с руския министър на отбраната Сергей Шойгу. Според Уолъс проверката, извършена от руските власти, е показала, че ракетата е била изстреляна от Су-27 по погрешка. Москва не е коментирала инцидента. Вестникът твърди, че руският изтребител уж "почти е свалил" британското превозно средство край бреговете на Крим. Според вестника инцидентът подчертава "баланса, който западните военни се опитват да поддържат: да подпомагат украинските въоръжени сили, като събират информация за хода на военните операции, без да влизат в пряк конфликт с Москва".

Пентагонът прави оценка на последствията от изтичането на класифицирани документи

Американското министерство на отбраната съобщи в неделя, че различни правителствени служби със съвместни усилия правят оценка на последствията, които изтеклите секретни разузнавателни документи през последните дни могат да имат върху националната сигурност на САЩ и съюзниците и партньорите им, съобщи Ройтерс, цитиран от БТА.

"Министерството на отбраната продължава да прави преглед и оценка на автентичността на фотографираните документи, които циркулират в социалните медии и изглежда, че съдържат чувствителна и строго секретна информация", се казва в съобщението.

През миналата седмица в социалните мрежи, се появиха копия на предполагаеми секретни документи, за които се твърди, че съдържат военни тайни на САЩ, свързани с Украйна, Китай и Близкия изток.

Според експерти по сигурността и американски правителствени източници, цитирани от Ройтерс, се подозира, че източникът на документите може да е в САЩ. Американските власти не са изключили възможността зад изтичането на информацията да стоят и проруски елементи. Смята се, че това е един от най-сериозните пробиви в американската сигурност от публикуването на над 700 хиляди документа от Уикилийкс през 2013 г.

Двама американски представители са казали пред агенцията в неделя, че не изключват документите да са били манипулирани, за да заблудят следователите за произхода им или за да разпространят невярна информация, която може да навреди на интересите на САЩ в сигурността.

Един от документите, датиран от 23 февруари и отбелязан с гриф "Секретно", описва подробно как противовъздушната система С-300 на Украйна ще бъде изчерпана до 2 май при настоящия темп на употреба.

Подобна строго охранявана информация може да бъде от голяма полза на руските сили и Украйна обяви, че президентът Зеленски и високопоставени служители в сферата на сигурността са се срещнали в петък, за да обсъдят начини да предотвратят изтичането на данни.

В друг документ с гриф "Строго секретно", съдържащ разузнавателна информация на ЦРУ от 1 март, се казва, че израелското разузнаване Мосад насърчава протестите срещу плановете на премиера Бенямин Нетаняху да засили контрола над Върховния съд. Доколкото в сведението пише, че информацията е дошла по разузнавателни канали, това би означавало, че САЩ са шпионирали един от най-важните си съюзници в Близкия изток.

Нетаняху вчера категорично отхвърли твърденията в документа, които определи като "неверни и без каквато и да било основа".

В един от публикуваните документи се съдържат вътрешни разговори на южнокорейски представители, които дискутират натиска на САЩ върху Сеул да предостави въоръжение на Украйна и политиката на Южна Корея да не прави това.

Според двама пожелали анонимност американски представители документите показват ситуация отпреди повече от месец и не съдържат последните разузнавателни оценки на Пентагона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

46

$$$$€€€€

преди 1 година

Как биха реагирали американци те ако руските и китайски самолети патрулират на 20-50кл. от техните граници??? Руснаците са в пълно право да ги свалят когато нарушения се извършват умишлено и с желание да се предизвика световната война.Каквото почукало това получило.

45

Анонимен

преди 1 година

"...британското превозно средство..." абе сашко, какви превозни средства те гонят бе. Уточни поне какво превозва? Дини, марули, репи? Иначе, се нарича летателен апарат!

44

Анонимен

преди 1 година

Това на снимката според пропагандата не е горещ въздух от двигателите а е изпускане на гориво. Съвсем ни мислят че ядем доматите с колците.

fallback