Снимка: архив, БГНЕС

Директорът на американското Централно разузнавателно управление (ЦРУ) Уилям Бърнс тайно се е срещнал с украинския президент Володимир Зеленски в края на миналата седмица в Киев, за да обсъдят какво според него планира Русия в идните седмици и месеци, съобщава в. "Вашингтон пост".

Още по темата
Според изданието, което се позовава на пожелали анонимност американски служители и други запознати източници, Зеленски и висши представители на украинското разузнаване са изразили по време на срещата безпокойство най-вече за това колко дълго Киев би могъл да разчита на помощ от Вашингтон и другите западни сили, след като в САЩ републиканците вече контролират Камарата на представителите на Конгреса, а сред части от американското общество намалява подкрепата за подпомагане на Украйна.

Бърнс е акцентирал върху "спешността на момента на бойното поле", но е посочил, че "на някакъв етап би било по-трудно да се получава помощ".

Според източниците Зеленски и неговите сътрудници са останали с впечатлението, че подкрепата на американското правителство за Украйна остава силна и че спешното финансиране за Украйна на стойност 45 милиарда долара, одобрено от Конгреса през декември миналата година, ще продължи поне до юли или август на настоящата. Киев обаче не е толкова сигурен за перспективите за одобряване на нова помощ за милиарди долари от Конгреса, казаха източниците, цитирани от вестника.
(БТА, Илиян Могиларски)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase