Снимка: архив, БГНЕС

Директорът на американското Централно разузнавателно управление (ЦРУ) Уилям Бърнс тайно се е срещнал с украинския президент Володимир Зеленски в края на миналата седмица в Киев, за да обсъдят какво според него планира Русия в идните седмици и месеци, съобщава в. "Вашингтон пост".

Още по темата
Според изданието, което се позовава на пожелали анонимност американски служители и други запознати източници, Зеленски и висши представители на украинското разузнаване са изразили по време на срещата безпокойство най-вече за това колко дълго Киев би могъл да разчита на помощ от Вашингтон и другите западни сили, след като в САЩ републиканците вече контролират Камарата на представителите на Конгреса, а сред части от американското общество намалява подкрепата за подпомагане на Украйна.

Бърнс е акцентирал върху "спешността на момента на бойното поле", но е посочил, че "на някакъв етап би било по-трудно да се получава помощ".

Според източниците Зеленски и неговите сътрудници са останали с впечатлението, че подкрепата на американското правителство за Украйна остава силна и че спешното финансиране за Украйна на стойност 45 милиарда долара, одобрено от Конгреса през декември миналата година, ще продължи поне до юли или август на настоящата. Киев обаче не е толкова сигурен за перспективите за одобряване на нова помощ за милиарди долари от Конгреса, казаха източниците, цитирани от вестника.
(БТА, Илиян Могиларски)
 

Коментари Напиши коментар

32

тя

преди 4 месеца

Киев най- верен сателит на САЩ !Това не е държава !

31

Българин

преди 4 месеца

Американските маимуни са безполезни както и НАТО. Украйна има загоби над милион воиници общо западни и натовски направо се усраха. Занапред запада и евро саюза поради липса на ресурси торове ще изпаднат в рецесия. Русия е велика Сащ и НАТО са мишки

30

Анонимен

преди 4 месеца

Нали щял да се среща и с руския си колега,с него какво ще обсъжда.