Криптокомпанията "Нексо" не за първи път влиза в общественото полезрение. Тя работи в Съединените щати от пет години.

"Нексо" е една от най-големите компании за криптовалута в света.

Още по темата
Тя действа на територията на десетки държави в целия свят.  През 2021 г. само 3 години след основаването ѝ от българите Антон Тренчев и Коста Кънчев, попада в полезрението на американската правосъдна система. През 2021 г. главният прокурор на Ню Йорк забранява на компанията да отпуска кредити срещу криптовалути. Причината - няма разрешение за банкова дейност и подвежда клиентите си, съобщи Bulgaria ON AIR.

Вече осем американски щата са предприели същите действия срещу криптобанката "Нексо", заради по-високите лихви и обвинения за незаконни операции и измами. Според финансови анализатори "Нексо" вече почти се е изтеглила от американския пазар.

"Причината са обвиненията на тамошната комисия и въобще регулаторите, които уреждат финансовия сектор за това, че компанията прилага модели, които в някои от щатите нарушават финансови регулации и обещават и маркетират продукти, които са с неясен модел на генериране на този приход. По-големият спад на криптопазарите разклати доста от участниците. Много от тях бяха обвинени, че прилагат модели, които не са ясни за крайния клиент", заяви финансовият анализатор Преслав Райков.

Несъмнено обаче случилото се води до отлив на инвеститори и срив в доверието към дигиталната валута.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase