Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Инфлацията (31%) и правото на аборт (27%) са основните въпроси, които определят вота на американските гласоподаватели на междинните избори за Конгрес на 8 ноември, съобщи NBC.

Веднага след това се нареждат проблемите с престъпността - 11%, контрола над оръжията - 11%, имиграцията - 10%.

Припомняме, че справянето с рекордно високата инфлация е една от точките, по които републиканците атакуват администрацията на Джо Байдън.

Що се отнася до абортите, темата е основна в кампанията на демократите от юни насам, когато Върховният съд взе историческо решение и разреши на щатите да забраняват абортите, отменяйки знаковото решение от 1973 г. по делото "Роу срещу Уейд".

Още по темата
Според данните, представени от NBC, 60% от гласоподавателите, определили правото на аборт за основна тема, смятат, че абортите трябва да бъдат законни. На другия полюс са 37% от имащите право на глас, отбелязали, че това е въпросът, който определя вота им.

76 на сто от тези избиратели казват, че ще гласуват за демократите в долната камара, а 23% от тях ще подкрепят републиканците.

53% смятат, че вярват най-вече на демократите да решат въпроса, а 42% - на републиканците.

Относно Аризона - един от оспорваните щати, от които все още не е излъчен сенатор, 62% от гласоподавателите смятат, че абортите трябва да са легални, а 35% - че е нужно да са незаконни.

В момента в този щат Марк Кели от Демократическата партия води с 53,1% пред Блейк Мастърс от Републиканската, който има 44,7% при 64% преброени гласове. Сенаторските места се оспорват още в Уисконсин, Невада, Джорджия (там може да се стигне даже до втори тур през декември).
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase