Снимка: БГНЕС

Доналд Тръмп е споделил секретни писма от севернокорейския лидер Ким Чен Ун с журналиста от "Уотъргейт" Боб Удуърд, като признал, че материалът е строго секретен. Това разкриват откъси от нова аудиокнига.

"Не казвай, че аз съм ти ги дал, става ли?", казал Тръмп на Удуърд по време на интервю през декември 2019 г., според копие от новата аудиокнига на журналиста с интервюта с бившия президент, получена от CNN.

Тръмп признал, че "никой друг" не е виждал писмата от севернокорейския деспот и той не би трябвало да ги споделя, призовавайки Удуърд да "се отнася към тях с уважение", разкриват записите.

"Но ще ви позволя да ги видите", добавил Тръмп. "Не искам да ги имаш всичките."

В телефонен разговор месец по-късно, през януари 2020 г., Удуърд помолил Тръмп да му позволи да види писмата, които тогавашният президент на САЩ е написал на Ким. "О, те са толкова строго секретни", отговорил Тръмп, според бележките на Удуърд от разговора, очертани в "The Trump Tapes".

Кореспонденцията между Тръмп и Ким, описана по-рано като "любовни писма" от бившия президент, беше сред хилядите правителствени документи, иззети от Белия дом от неговия курорт Мар-а-Лаго във Флорида, когато той напусна поста миналата година.

Усилията на правителството да принуди Тръмп да върне материала накараха ФБР да претърси дома на бившия президент през август, разкривайки кутии с правителствени документи в имението, включително 103 документа, обозначени като класифицирани. Този строго секретен материал сега е в центъра на безпрецедентно криминално разследване от Министерството на правосъдието срещу бившия президент.

Записите на Удуърд изглежда противоречат на твърденията на Тръмп, че от Белия дом не е бил премахнат чувствителен материал и че документите, отнесени във Флорида, са "мои". Тръмп отделно заяви, че като президент по-рано е разсекретил документа. Въпреки че адвокатите му не са представили документ за официален процес, Тръмп твърди, че като президент той би могъл да разсекрети материала "само като каже "разсекретен е",  дори като си помисли за това".

Личната връзка на Тръмп с Ким се превърна в фиксация, но срещите им, включително историческото му пътуване през 2019 г., когато той стана първият действащ президент на САЩ, преминал в Северна Корея, не доведоха до пробив в ядреното противопоставяне с Пхенян.

В интервюто от декември 2019 г. Удуърд пита Тръмп дали първоначалната му агресивна реторика към Ким – заплаха с "огън и ярост", ако нападне САЩ – е била предназначена да принуди Северна Корея да седне на масата на преговорите.

"Не. Не. Беше проектирано по някаква причина, беше проектирано. Кой знае? Инстинктивно. Нека поговорим за инстинкта, става ли? казва Тръмп. "Защото всъщност става въпрос за това, че не знаете какво ще се случи. Но това беше много груба реторика. Най-грубата."

След това Тръмп инструктирал сътрудниците си да покажат на Удуърд снимки от срещата му с Ким в демилитаризираната зона на корейската граница. "Това сме аз и той. Това е линията, нали? След това прекрачих границата", казал Тръмп. "Много готино. Много готино, нали?"

Докато множество разследвания се въртят около Тръмп, бившият президент трябваше да отговаря на въпроси под клетва днес като част от делото за клевета, заведено от бившия колумнист Джийн Карол. Тя твърди, че Тръмп я е изнасилил в съблекалнята на универсален магазин в Ню Йорк в средата на 90-те години и го е съдила за клевета през 2019 г., когато е казал, че тя "напълно лъже" и "не е мой тип".

Тръмп се опита да отложи делото, но Карол заведе дело съгласно закон на щата Ню Йорк, който позволява на жертвите на сексуално насилие да предприемат съдебни действия години след предполагаемото нападение. Миналата седмица федерален съдия разчисти пътя на Тръмп да даде показания, като каза, че той "не трябва да може да се възползва от изтичането на времето“.

Не е ясно дали Тръмп ще присъства на изслушването или ще отговаря на въпроси, ако се появи. Бившият президент действително седна за показания миналия месец с Летиция Джеймс, главен прокурор на Ню Йорк, в гражданско дело, разследващо предполагаема измама в семейния му бизнес, но отказа да отговори на въпросите, като се позова на правото си от петата поправка да мълчи повече от 400 пъти .

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase