Снимка: БГНЕС

В понеделник щатският долар се покачи до 20-годишен връх спрямо редица валути, след като председателят на Федералния резерв Джером Пауъл сигнализира, че лихвените проценти ще бъдат запазени по-високи за по-дълго време, за да се намали бързо растящата инфлация, съобщи "Ройтерс".

Индексът на долара достигна нов двугодишен връх от 109,44 пункта в азиатската търговия, като силата на "зелените пари" доведе до нови дъна за другите основни валути и оказа натиск върху партньорите си от развиващите се пазари.

Доларът достигна 138,88 спрямо японската йена , най-високата стойност от 21 юли, докато офшорният юан падна до ново двугодишно дъно от 6,9321 за долар.

Стерлингът също падна до 2-1/2-годишно дъно от 1,1656 долара и последно се понижи с 0,61% до 1,1658 долара, докато еврото се понижи с 0,49% до 0,9916 долара.

Движенията разшириха печалбите на долара, постигнати в петък, когато Пауъл предупреди, че ще има "известна болка" за домакинствата и бизнеса, тъй като ще отнеме време на Фед да контролира инфлацията.

"Пауъл даде ясно да се разбере, че няма "помирително национално отношение", както очакваха някои пазарни участници", заяви Карол Конг, старши сътрудник по валутна стратегия и международна икономика в Банката на Австралийския съюз.

"Смятам, че за тази седмица (доларовият индекс) ще се движи още по-високо към 110 пункта, просто тъй като пазарните участници продължават да оценяват по-агресивните цикли на затягане от страна на основните централни банки."

Доходността на американските държавни ценни книжа също се повиши в понеделник заради коментарите на Пауъл, като двугодишната доходност се повиши до 3,4890%, най-високата стойност от края на 2007 г., а 10-годишната доходност възлезе на около 3,1229%.

Още по темата
Сега пазарите оценяват на около 76,5% вероятността за повишение на лихвените проценти със 75 базисни пункта на следващото заседание на Фед през септември.

"Макар че дискусията за размера на повишенията на лихвите може да започне да отстъпва на заден план оттук нататък, фокусът ще се измести към върховите лихвени проценти и колко дълго ще бъдат задържани те", каза Чару Чанана, пазарен стратег в "Саксо Кепитъл Маркетс".

Въпреки потенциала за толкова голямо повишение на политическата среща на Европейската централна банка през септември, еврото изпитва затруднения, тъй като инвеститорите са по-фокусирани върху енергийната криза в блока.

Пазарите оценяват риска, че ЕЦБ може да повиши лихвените проценти със 75 базисни пункта следващия месец , след като някои политици изразиха интерес към такъв голям ход.

Въпреки това Чанана от "Саксо" заяви, че по-голямото внимание ще бъде насочено към поддръжката на "Северен поток" и колко бързо газопроводът ще се върне към експлоатация, тъй като се очаква руският държавен енергиен гигант "Газпром" да спре доставките на природен газ за Европа тази седмица, от 31 август до 2 септември.

По подобен начин чувствителните към риска австралийски и новозеландски долари трудно задържаха печалбите си в понеделник.

Австралийският долар се понижи с 0,7% до 0,6842 щатски долара, което е най-ниското ниво от 19 юли, докато кивито достигна ново едномесечно дъно от 0,6103 щатски долара.

При криптовалутите биткойнът остана под нивото от 20 000 щатски долара, тъй като настроенията на инвеститорите се понижиха, и последно се понижи с 3,89% до 19 843,02 щатски долара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase