Снимка: БГНЕС
fallback

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси пристигна във вторник в Тайван с ясно послание към Китай, като заяви, че ангажиментът на САЩ към демократичен Тайван е по-важен от всякога, съобщи "Ройтерс".

По време на посещението, което предизвика незабавно осъждане от страна на Пекин, Пелоси стана първата официална визита в Тайван на председател на Камарата на представителите от 25 години насам.

"Посещението на нашата делегация от Конгреса в Тайван е в чест на непоколебимия ангажимент на Америка да подкрепя динамичната демокрация на Тайван", заяви Пелоси в изявление малко след кацането си.

By traveling to Taiwan, we honor our commitment to democracy: reaffirming that the freedoms of Taiwan — and all democracies — must be respected.

Read my opinion piece in the @washingtonpost on why I’m leading a Congressional delegation to Taiwan.https://t.co/tLhIzvfkTH

— Nancy Pelosi (@SpeakerPelosi) August 2, 2022


Тя добави, че посещението на нейната делегация от Конгреса, което включва и нощувка, е в пълно съответствие с дългогодишната политика на САЩ по отношение на Тайван.

Oще по темата

Дискусиите с тайванското ръководство ще се съсредоточат върху общите интереси, включително напредъка на свободния и отворен Индо-Тихоокеански регион, каза Пелоси.

"Солидарността на Америка с 23-милионния народ на Тайван е по-важна днес от всякога, когато светът е изправен пред избора между автокрацията и демокрацията", се казва в изявлението на Пелоси, публикувано в момент, когато Китай осъди посещението ѝ и заяви, че то ще навреди сериозно на китайско-американските отношения.

В статия на "Вашингтон пост", публикувана малко след кацането ѝ, Пелоси изложи причините за посещението си, като похвали ангажимента на Тайван към демократично управление и същевременно разкритикува Китай, че през последните години драстично е увеличил напрежението с Тайван.

"Пред лицето на ускоряващата се агресия на Китайската комунистическа партия (ККП) посещението на нашата делегация в Конгреса трябва да се разглежда като недвусмислено изявление, че Америка е на страната на Тайван", пише Пелоси.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

88

Анонимен

преди 1 година

До ЯМБОЛИЯ Доколкото и спомням, Англия е изпращала на територията на Северна Америка своите каторжници, което личи в поведението на техните пра-правнуци и пра-пра-внучки. Да се вдигне 80-годишна баба, избрана на тази доста напреднала възраст за председател на камарата на представителите, и с риск да бъде посрещната с огън от китайски самолети да кацне в Тайван,та да уведоми лично Тайван, че най-демократичната държава САЩ стои зад нея?! Боже опази! Президентът на САЩ е пък на 2 години от 80-те.

87

Малко за политика

преди 1 година

Посещението беше оценено от Китай като провокация, но ако Китай отговори само с тези военни учения, САЩ нищо няма да спечелят. Провокациите са изпитано средство на англосаксонската външна политика. Не могат без това.

86

Анонимен

преди 1 година

Солидарни са към необичайната игра на САЩ. нз какво правят там от другият край на света.обяснете ми моля!

fallback