Снимка: БГНЕС

Висшият политически консултативен орган на Китай заяви, че категорично се противопоставя на посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в китайския регион Тайван и го нарече "сериозна политическа провокация".

Още по темата

Комитетът по външни работи на Националния комитет на Китайската народна политическа консултативна конференция (КНПКК) заяви, че тази стъпка сериозно нарушава принципа за единен Китай и трите съвместни комюникета на Китай и САЩ, както и основните норми, регулиращи международните отношения, съобщи китайската държавна медия "CGTN".

Комитетът заяви, че посещението е нанесло вреда и на политическите основи на китайско-американските отношения и е подкопало връзките между Китай и САЩ, и призова САЩ да прекратят всички форми на официални контакти с Тайван, както са обещали.

"Съединените щати... постоянно изопачават, замъгляват и изкривяват принципа "Един Китай"," се казва в изявление на външното министерство на Пекин, след като самолетът на Пелоси кацна в Тайван, съобщи АФП. "Тези ходове, подобно на игра с огъня, са изключително опасни. Тези, които си играят с огъня, ще загинат от него.“

Моменти след кацането си, най-високопоставеният американски законодател заяви, "Посещението на нашата делегация от Конгреса в Тайван е в чест на непоколебимия ангажимент на Америка да подкрепя динамичната демокрация на Тайван".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase