Снимка: БГНЕС

Близо две трети от демократите не искат Джо Байдън да се кандидатира за президент отново. Причината е не само спадащият му рейтинг на одобрение, но и това, че е прекалено възрастен.

Загрижеността за възрастта му (Байдън е на 79 и ще бъде на 81 на следващите избори) е основната причина, посочена от гласоподавателите на демократите, които искат алтернативен кандидат. Байдън обаче продължава да настоява, че ще се опита за втори мандат.

В атмосфера на широко разпространено недоволство от високите нива на инфлация и жестоката престъпност, одобрението на Байдън е оценено на 33% - ниво, невиждано на този етап от президентството от 1946 г., когато подкрепата за Хари Труман сe срива, а Съединените щати са пометени от стачки и растяща инфлация.

Повече от три четвърти от регистрираните гласоподаватели виждат, че САЩ се движат в грешна посока, според проучването на Siena College за The New York Times, което декларира, че е установило, че "проникващото чувство на песимизъм обхваща всяко кътче на страната, всяка възрастова група и расова група, градове, предградия и селски райони, както и двете политически партии".

Бившият президент Тръмп, 76, който обмисля да се кандидатира за втори мандат, също имаше какво да каже по въпроса за възрастта на действащия президент, като написа в социалната си мрежа Truth Social: "Президентът Байдън е един от най-старите 79-годишни в историята, но сам по себе си той не е старец. Има много хора в 80-те си и дори 90-те си години, които са толкова добри и смели. Байдън не е един от тях, но това няма много общо с възрастта му. Всъщност животът започва на 80!"

Тръмп ще бъде на 78 на следващите избори.

Съвкупността от скорошни проучвания на уебсайта 538 вчера постави нивото на одобрение на Байдън на най-ниската си точка от 38,4 процента.

Една от любимите закачки на Байдън по време на предизборната кампания беше: "Не ме сравнявайте с Всемогъщия, сравнявайте ме с алтернативата". В искрица надежда за него в анкетата гласоподавателите на национално ниво казаха, че го предпочитат пред Тръмп в хипотетичен реванш през 2024 г. с 44 на 41 процента.

Може би единственият начин Байдън да спечели втори мандат е ако Тръмп най-накрая потвърди, че се кандидатира и стане кандидат на републиканците. Гласоподавателите на демократите биха се обединили зад него, макар и неохотно: когато им беше представен избор между Байдън и Тръмп, 92% казват, че ще останат с Байдън.

Въпреки това независимите гласоподаватели, които му помогнаха да влезе в Белия дом, като гласуваха почти две към едно за Байдън срещу Тръмп през 2020 г., не са доволни от него като президент: повече от две трети от независимите сега не одобряват представянето му и почти половината не го одобряват категорично.

Другата част от комфорта за Байдън е, че той изглежда запазва известна лична привлекателност: 39% казват, че имат благоприятно впечатление за него - шест пункта по-високо от одобрението му, свързано с работата в президентството.

Въпреки това възгледите на по-младите демократи са опустошителни. Те са групата, която най-много иска да види гърба му, като 94% от демократите под 30-годишна възраст казват, че биха предпочели друг кандидат за президент.

Запитани защо искат различен кандидат, демократите казаха, че това се дължи на възраст (33%), представяне на работата (32%), "предпочитам някой нов" (12%) и "недостатъчно прогресивен" (10%) .

Проучването е направено две седмици след решението на Върховния съд, което отмени закона Roe v Wade, който премахна конституционното право на аборт. Въпреки това само 5% от гласоподавателите в национален мащаб (1% от мъжете, 9% от жените) определят това като свой водещ въпрос, поставяйки го на пето място след икономиката (20%), инфлацията (15%), демокрацията и разделението (11%) и политики за оръжие (10%).

Само 13 процента от гласоподавателите в САЩ казват, че смятат, че нацията е на прав път, което е най-ниската точка в проучването на New York Times от най-лошата финансова криза преди повече от десетилетие насам.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase