Снимка: БГНЕС

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп се нахвърля срещу ръководителите на Twitter и Facebook в интервю, направено малко след като и двата сайта му забраниха да публикува в резултат на предизвиканата от него атака срещу Капитолия.

Акаунтът на Тръмп в Twitter беше каналът за комуникация, който той използваше най-често преди и по време на бурното си президентство. Той редовно го използва, за да обявява назначавания и уволнения, да намеква въвеждането на нови политики и да кара милионите си последователи да тормозят критици и врагове, реални или мними.

Всичко това приключи, след като тълпа негови поддръжници, които той беше призовал да атакуват Капитолия в публикация в Twitter, обещаваща "див" протест на 6 януари 2021 г. – денят, в който Конгресът трябваше да удостовери загубата му от Джо Байдън.

На следващия ден Facebook забрани акаунта му заради подбуждане към насилие. Twitter последва примера два дни по-късно. Като цяло той остава персона нон грата в повечето социални медии, въпреки че Facebook заяви, че ще преразгледа забраната му през 2023 г.

В интервю с документалиста Алекс Холдър Тръмп казва, че е "срамно", че двете най-популярни социални мрежи са го изхвърлили и изрази съжаление, че лидери от авторитарни държави, които не злоупотребяват със социалните медии по същия начин, имат достъп до тях. Интервюто е едно от трите, проведени от Холдър за документална поредица Unprecedented, която е пусната по Discovery+ в неделя.

"Те това правят, тези хора са главорези", казва Тръмп за хората, които решават да му забранят достъпа до Twitter и Facebook.

"Те позволяват на други хора да участват, които са ужасни хора. Аз не съм ужасяващ човек", продължава той, добавяйки, че "има силен глас... който накара стотици милиони хора да го слушат".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase