Снимка: архив, БГНЕС
fallback

"Оръжието в САЩ се е превърнало в божество и то изисква своите жертви. Американски политици, лобисти и наивни хора са готови да дадат живота си и този на своите деца в името на оръжието". Така кореспондентът на БНТ в САЩ Симеон Гаспаров коментира поредната стрелба в страната, при която бяха убити 19 деца от начално училище в Тексас.

Oще по темата
Журналистът е видял подобно нещо с очите си преди години в Северозападния университет в Чикаго, когато студент с психически проблеми влиза в стая и застрелва петима души.

"Америка е във война със себе си. Безотговорното отношение към оръжието може би ще е причината тази страна да тръгне надолу. В САЩ на 18 години не можеш да си купиш бира, но можеш да си купиш оръжие за 7000 долара, което е направил и въпросният младеж."

По думите му точно след такива трагедии политиците лобират най-много за притежанието на оръжие.

"Статистиката обаче показа друго - че в щатите, където е най-лесен достъпът до оръжие, най-много се извършват насилия с него," каза журналистът.

Симеон Гаспаров подчерта, че Втората поправка в конституцията на САЩ, която защитава притежанието на оръжие, е правена във времена, когато оръжията не са били толкова леснодостъпни и смъртоносни и когато не е имало полиция и армия.

"87% от населението в САЩ, включително и републиканци, подкрепят да се прави психологически тест дали можеш да боравиш с оръжие. Това обаче се спира от лобисти и републиканци в Сената", коментира журналистът.

По думите му в САЩ отнема около 24 часа да се сдобиеш с оръжие, освен това те са изключително леснодостъпни - както в интернет, така и на базари.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

Българ

преди 1 година

А сега предтавете си тая картинка в милата България за 24 часа оръжие без психотестове ,каси,задължителни полицейски проверки и какви ли не още щуротии!Всеки толум от народното събрание щеше да върви със 20 човека охрана и бронежилетка и п,ос..ран от страх когато продават национални интереси!

37

Анонимен

преди 1 година

Просто искат да им вземат оръжието, за да ги превърнат в беззащитни голи охлюви като европейците. Затова и постоянно предизвикват разни атентати като използват психически неуравновесени хора, които кой знае защо никога не остават живи, за да могат да бъдат разпитани - колко удобно. Управляват психопати, на които хич не им пука за собствените им хора.

36

анонимен

преди 1 година

В тази страна , само с белезници и под дулото на оръжие ще се съглася да посетя. Не мога да си простя , че преди 33 години свободна Европа и гласът на Америка , така ни обработваха, че си мислехме , че едва ли не всичко там е розово. След като поживях по равен брой години в соца и в дивия капитализъм тук, прогледнах за истината за така наречените демократични общества, които само на думи са демократични

fallback