Снимка: БГНЕС

Теорията на конспирацията, известна като "Новият световен ред", се радва на ренесанс.

Президентът на САЩ Джо Байдън отново разпали разговорa за "нов световен ред" в средата на март на среща на бизнес кръгла маса.

"Сега е време, в което нещата се променят", каза Байдън на въпрос относно реакцията на Съединените щати на инвазията на Русия в Украйна. "Ще има нов световен ред там и ние трябва да го ръководим." Той също така спомена за "либерален световен ред", заявявайки, че е помогнал за спиране на глобалните конфликти след Втората световна война.

Коментарите на Байдън дойдоха не след дълго, след като любителите на теориите на конспирацията се нахвърлиха върху небрежна забележка, направена от украински депутат по време на интервю за Fox News. "Ние не се борим само за Украйна. Ние се борим за нов световен ред за демократичните страни", каза Кира Рудик в интервюто.

Поради разпространението на периферни разкази в социалните медии, които наричат Украйна пионка в гнусна схема на заговор от глобални елити, конспирацията придоби нова жизнена сила.

Каква е теорията на конспирацията за "новия световен ред"?

Конспирацията "Нов световен ред" (NWO) има дълбоки корени в културата на американската теория на конспирацията. В продължение на десетилетия тези три думи предизвикват всякакви антиутопични ужаси, включително програми за принудително обезлюдяване, потайна управляваща класа от влечуги и "елитни глобалисти" със сатанинска мисия да доведат света до "края".

Изразът "нов световен ред" има легитимен смисъл в контекста на геополитиката. Използва се по време и след Първата световна война, когато идеалистичните лидери се стремят да измислят системи за международно управление, за да предотвратят бъдещи конфликти. Това води до формирането на Лигата на нациите през 1920 г. (която в крайна сметка се провали, когато избухна Втората световна война), а по-късно до ООН и Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО).

Езикът също наскоро беше рециклиран от експерти, предупреждаващи, че нахлуването на Путин в Украйна може да сигнализира за опасното начало на "нов световен ред". Fox News публикува публикация със заглавие "Преглед на войната между Русия и Украйна на нов авторитарен световен ред." Washington Post публикува колона с подобно съобщение: "Нападението на Путин срещу Украйна ще оформи нов световен ред", цитират от VICE NEWS.

Тези препратки подклаждат шум сред крайнодесните любители на конспирациите, които се хващат за всичко, което могат, за да изградят инерция и легитимност зад фалшивите си твърдения.

"Има обща конспирация за Нов световен ред, а след това има и по-специфична версия, използвана от определени десни екстремисти", казва Марк Питкавейдж, старши научен сътрудник в Центъра за екстремизъм на ADL. "По-общата версия е, че това е стенографска препратка към някакъв неясен ляв заговор, където "елитите" се опитват да манипулират нации и отделни актьори за собствените си лоши цели“.

Ползата от "общата" конспирация за "Нов световен ред" е, че той може да приеме формата на възприемания лош актьор du jour, който представлява екзистенциална заплаха за САЩ. "Някои хора може да въведат масони в него или илюминати", обяснява Питкеведж пред VICE. "Антисемитите биха казали, че става дума за евреи. Други биха казали, че са комунисти. Други биха казали, че това са били еврейски комунисти. Всичко е мъгляво, а това е предимство за теориите на конспирацията."

Фундаменталистката християнска интерпретация на Книгата на Откровенията разглежда "Новия световен ред" като сатанинска кабала, решена да доведе до края на света.

По-специфичната итерация на тази конспирация се развива в рамките на милицията и по-широкото патриотско или антиправителствено движение от 90-те години на миналия век. Питкеведж казва, че през 30-те години, през които е изучавал тези движения, често се е натъквал на препратки към "Нов световен ред". В тази версия САЩ вече са в споразумение със заговора за Нов световен ред. "Тази глобалистка, социалистическа, тиранична кабала вече контролира по-голямата част от света", обяснява Питкеведж. "САЩ бяха последният бастион на свободата, но сега те си сътрудничат с Новия световен ред, за да лишат американците от правата им, включително правото им да носят оръжие."

Сенаторът Уенди Роджърс от Аризона (която беше порицана от колегите си за участие в конференция на белите националисти) извади списък с имена, за които твърди, че са част от "един голям щастлив клуб за Нов световен ред". Списъкът й, споделен в Telegram във вторник миналата седмица, включва водещия експерт по инфекциозни болести д-р Антъни Фаучи, милиардерът филантроп и оцелял от Холокоста Джордж Сорос, председателят на Обединения комитет на началник-щабовете Марк Мили, Марк Зукърбърг, семейство Клинтън и семейство Буш. Тя също така нарече Европейския съюз "тирания на новия световен ред".

Много от тези лица, изброени от Роджърс, често са обвинявани, че са членове на друга подла кабала - "Дълбоката държава". Тази конспирация, сравнително по-нова, често се използва във връзка с теориите на конспирацията на QAnon. "Използва се в САЩ, в контекста на вътрешна теория на конспирацията, включваща привидно лоши личности", обяснява Питкевейдж. "Тя възниква с идеята за бюрократи, прекарали целия си живот в правителствените агенции, които са работили, за да запазят политиките, които искат, независимо от желанията на нова администрация. Чрез QAnon конспирацията стана по-сложна, привличайки по-широк кръг от елити, наклонени към демократите.

Путин, Украйна и "СЗО"

Сега погледите са насочени към Украйна, Русия и Източна Европа, а някои конспиратори популяризират теорията за "новия световен ред", за да дискредитират широко разпространената подкрепа за Украйна, като твърдят, че застрашената нация е в центъра на глобалната технократична кабала, която проникна в западните демокрации. Този разказ се използва и за укрепване на подкрепата за все по-непопулярния руски президент Владимир Путин - едно скорошно проучване установи, че 74 процента от американците смятат, че нахлуването му в Украйна е "неоправдано". (Шест процента казаха, че е оправдано, 20 процента "не са сигурни").

В тази теория на конспирацията на събитията бившият актьор и комик Владимир Зеленски, който беше демократично избран за украински президент през 2019 г., всъщност е марионетка на "Нов световен ред", инсталирана така, че "глобалистите" да могат да защитават интересите си. Междувременно Путин е изобразен като добър човек с благородна мисия да се противопостави на Новия световен ред. Този разказ се припокрива с някои от каналите на QAnon, които твърдят, че Путин нахлува в Украйна, за да унищожи управляваните от САЩ биолаборатории, съобщи VICE News през март. (Това твърдение, разпространено за първи път от руски държавни медии, беше развенчано.) Някои предполагат, че конфликтът в Украйна е фалшив флаг за отвличане на вниманието на света от текущата програма за обезлюдяване, провеждана чрез прилагане на ваксини срещу COVID-19.

Препратките към "Новия световен ред" взривиха някои от големите канали на Telegram, посветени на движението "конвой за свобода", което започна в Канада през януари и след това вдъхнови протести в САЩ ( в момента той си проправя път към окръг Колумбия). Фразата е спомената близо 40 пъти от понеделник на един канал с над 33 000 абонати (за сравнение фразата е спомената около 19 пъти между четвъртък и неделя).

"Украйна пада и ще падне, това е краят на Новия световен ред", пише потребител в ​​този канал в Telegram. "Вярвате или не, Путин е бяла шапка и работи за премахването на сатанистите, корупцията, лабораториите за биологични оръжия и Новия световен ред", пише друг. "Мейнстрийм медиите не са твой приятел."

"Владимир Путин е предател на СЗО!",  пише в друг канала на конвой. "Ето защо го харесваме."

Препратките към "Новия световен ред" или "NWO" също са навсякъде в TikTok във връзка с конфликта в Украйна. Един потребител, който описва себе си като "екстрасенсиен лайф-коуч" и "духовен гид", казва, че "в продължение на стотици и дори хиляди години елитите и глобалистите се опитват да поробят човечеството."

"Дръжте главата си нагоре и знайте, че всичко, което се случва сега, се случва с причина", казва тя пред камерата. "Останете единни и силни и не позволявайте на глобалистите да се опитват да ни контролират."

Фразата се появи в Twitter в началото на март, след като клипът от интервюто на Рудик стана популярен.

Един човек публикува в Twitter фотошопна снимка на Путин, без риза, яхнал еднорог над дъгата. "Путин е на страната на доброто", пише той. "Страна, която се опитва да унищожи злите хора в този свят и да сложи край на дневния ред на Новия световен ред."

Предвид вътрешния контекст и ограниченията на конспирацията на "дълбоката държава" и с американските конспиратори, които се опитват да намерят своето място на глобалната шахматна дъска, винаги неясният, но надежден "Нов световен ред" се завръща.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase