Снимка: БГНЕС

Танкове в Донецк след признаването на независимостта от Русия

Колони от бойни машини, включително танкове, са забелязани тази сутрин в покрайнините на Донецк, столицата на един от отцепилите се региони в Източна Украйна, след като руският президент Владимир Путин призна тяхната независимост.

Репортер от Ройтерс видя около пет танка в колона в околностите на града и още два в друг край на града. Танковете са били без обозначения, но бойните машини се появиха часове след като Путин подписа договорите за дружба и сътрудничество с двата отцепили се региона и разпореди руски миротворци да се разположат там.

Зеленски: Украйна иска мир, но няма да отстъпи земята си на Русия

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия в проваляне на усилията за мир и изключи каквито и да било териториални отстъпки в обръщение към нацията в ранните часове на днешния ден, предаде Ройтерс.

Зеленски направи обръщението след решението на Русия официално да признае двата подкрепяни от Москва отцепили се региона в Източна Украйна за независими и да изпрати войски там, ескалирайки кризата, за която Западът се опасява, че може да разпали голяма война.

Още по темата
След като председателства съвещание на Съвета за национална сигурност Зеленски обвини Русия, че е нарушила териториалната цялост на Украйна и каза, че това може да означава, че Москва слага точка на мирните преговори в рамките на Минските споразумения, които целят на сложат край на конфликта в Източна Украйна. Украинският президент каза, че Украйна иска да реши кризата чрез дипломация, но че страната е готова да издържи на продължителен натиск.

"Ангажирани сме с мирния и дипломатически път, и само него ще следваме", каза Зеленски и добави: "Но ние сме на собствената си земя и не се страхуваме от нищо и от никого, на никого нищо не дължим, и на никого нищо няма да дадем"

Той призова за спешна среща на лидерите на Украйна, Русия, Германия и Франция, като призова съюзниците на Киев да предприемат мерки срещу Русия.

"Очакваме категорични и ефективни стъпки на подкрепа от нашите партньори", каза Зеленски  и допълни: "Много е важно да видим кой ни е истински приятел и партньор, а кой ще продължи да плаши Руската федерация с думи".

Украйна е получила уверения за "решителен и обединен" отговор от Европейския съюз срещу Русия, каза днес украинският външен министър Дмитро Кулеба след разговор с шефа на европейската дипломация Жозеп Борел.

"Споделяме една и съща оценка за незаконните действия на Русия", допълни дипломатът.

Путин разпореди руски миротворци да бъдат изпратени в отцепилите се региони на Източна Украйна

Руският президент Владимир Путин издаде укази, разпореждащи на министерството на отбраната да изпрати руски миротворци в двата отцепили се региона в Източна Украйна, след като взе решение за признаване на тяхната независимост, предаде Ройтерс.

По-рано Путин подписа укази за признаване на самопровъзгласилите се "Донецка и Луганска народни републики", пренебрегвайки предупрежденията на Запада, че подобна стъпка би била незаконна и би довела до провал на дългогодишните мирни преговори в рамките на Минските споразумения.

Байдън: Признаването на ДНР и ЛНР заплашва националната сигурност на САЩ

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа указ за налагате на санкции заради признаването от Русия на независимостта на Донецката и Луганската народни републики. Признаването представлява "необичайна и изключителна" заплаха за националната сигурност и външнополитическите интереси на Америка.

Стандартната формулировка за такива документи е включена в указа за първите санкции във връзка с действията на Русия и разширяването на извънредното положение, което беше въведено във връзка с конфликта в Украйна още през 2014 г.

„Аз, Джоузеф Р. Байдън, младши, президент на Съединените американски щати, с настоящото удължавам извънредното положение... като заключаваме, че признаването от Руската федерация на т. нар. Донецка народна република (ДНР) и Луганска Народна република (ЛНР) противоречи на задълженията на Русия по споразуменията от Минск, заплашва мира, стабилността, суверенитета и териториалната цялост на Украйна и по този начин представлява необичайна и изключителна заплаха за националната сигурност и външната политика на САЩ.

Със своя указ Байдън забрани на американците да инвестират в ДНР и ЛНР, да търгуват с тях и да ги финансират. Документът ви позволява да бъдат налагани санкции срещу всяко лице, което оперира в този регион. Във вторник се очаква американската администрация да разкрие нови мерки в отговор на руското признание на отцепилите се републики.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase