Снимка: Pixabay

Група, разследваща причината за поредица от мистериозни инциденти, които са ударили десетки служители на САЩ по целия свят, заяви, че някои от епизодите може "правдоподобно" да са били причинени от "импулсна електромагнитна енергия", излъчвана от външен източник, според резюме на констатациите на комисията, публикувано в сряда.

Но комисията не успява да вземе окончателно решение, като само заключва, че както електромагнитната енергия, така и, при ограничени обстоятелства, ултразвукът може да обясни ключовите симптоми – подчертавайки степента, до която мътната болест, известна като "Хаванският синдром", е останала една от най-упоритите мистерии на разузнавателната общност.

"Научихме много", каза пред репортери служител от разузнаването, запознат с работата на групата, говорейки анонимно при условия, определени от Службата на директора на националното разузнаване. "Въпреки че нямаме специфичен механизъм за всеки случай, това, което знаем, е, че ако докладват бързо и своевременно получат медицинска помощ, повечето хора се оправят."

Констатацията до голяма степен потвърждава доклад на Националните академии на науките от края на 2020 г., който установява, че "насочената, импулсна радиочестотна енергия" е "най-правдоподобният механизъм за обяснение на тези случаи" – но също така не успява да вземе твърдо решение.

Още по темата

Така наречената експертна група е съставена от медицински, научни и инженерни специалисти, които имат достъп до класифицирана информация за инцидентите. Длъжностните лица подчертават, че работата й е фокусирана само върху разкриването на потенциалния механизъм зад това, което правителството нарича "аномални здравни инциденти", и не проучват кой, ако някой, може да бъде отговорен.

Междинен доклад, издаден миналия месец от отделна работна група на ЦРУ, която проучва кой може да стои зад епизодите, установи, че е малко вероятно Русия или друг чужд противник да провежда широко разпространена глобална кампания, предназначена да навреди на американски служители. Но агенцията й не изключи, че национална държава - включително Русия - може да бъде отговорна за около две дузини случаи, които разследващите не са успели да обяснят по друга известна причина.

Случаите са "истински и убедителни"

Научният панел подчерта, че изследваните от него случаи са "истински и убедителни", отбелязвайки, че някои инциденти са засегнали множество хора в едно и също пространство и клиничните проби от няколко жертви показват признаци на "клетъчно увреждане на нервната система".

Резюмето на работата на панела предостави нови подробности за това как правителството категоризира случаите като възможен "Хавански синдром" - клинично неясна болест, която дълго време обезсърчава твърдата диагноза, тъй като жертвите са страдали от толкова разнообразен набор от симптоми.

Въпреки че служителите отказват да кажат колко случая е разгледал панелът като част от своето разследване, те съобщават, че са проучили случаи, които отговарят на четири "основни характеристики" - остро начало на звуци или натиск, понякога само в едното ухо или от едната страна на главата, едновременни симптоми на световъртеж, загуба на равновесие и болка в ухото, "силно чувство за местност или насоченост", и липсата на каквито и да било известни екологични или медицински състояния, които биха могли да причинят другите симптоми.

Жертвите съобщават, че са били поразени от това сливане на симптоми в посолства и лични резиденции по целия свят. Има и поне един случай на светофар на открито в чужда държава.

Както импулсната електромагнитна енергия, "особено в радиочестотния диапазон", така и ултразвуковите решетки биха могли да причинят четирите основни симптома, установява панелът. И двете биха могли да произхождат от "скрит източник". Но ултразвукът не може да преминава през стени, установи панелът, "ограничавайки неговата приложимост до сценарии, при които източникът е близо до целта".

Източниците на радиочестотна енергия, от друга страна, е известно, че съществуват, "могат да генерират необходимия стимул, да са скрити и да имат умерени изисквания за мощност", казва панелът. "Използвайки нестандартни антени и техники, сигналите могат да се разпространяват с ниски загуби във въздуха за десетки до стотици метри и с известна загуба през повечето строителни материали."

Но служители на разузнаването, запознати с работата на групата, подчертават, че остават важни информационни пропуски, което им пречи да стигнат до по-твърди заключения.

"Това е разочароващо, но ние сме също толкова упорити, за да помогнем да разберем и изясним какво се случва", казва един служител пред CNN.

Част от предизвикателството, обяснява този човек, е, че случаите не само се различават, но и комбинацията от четирите основни характеристики е уникална в медицинската литература.

"Когато се фокусираме върху основните характеристики, това е просто уникална комбинация, с която нямаме много опит в медицинските и клиничните области", казва служителят.

И по етични причини има ограничено изследване на въздействието на радиочестотната енергия или ултразвука върху човешкото тяло. Експертната група беше ограничена до информацията на хора, които са били изложени "неволно" и са готови да опишат симптомите си.

"Има недостиг на систематични изследвания за ефектите на съответните електромагнитни сигнали върху хората", се посочва в резюмето на доклада.

Победа за защитниците на жертвите

В победа на защитниците на жертвите, експертната група изключи една причина за тези четири характеристики: така наречените психо-социални фактори. Някои жертви отдавна се оплакват, че ЦРУ в миналото не е взело сериозно техните докладвани симптоми, като отхвърля случаите като психосоматичен епизод или масова истерия.

Тези четири основни характеристики не могат да бъдат обяснени само с психо-социални фактори, установява докладът - въпреки че служител на разузнаването обясни, че в някои случаи симптомите на жертвата могат да бъдат "усъвършенствани" от реакция на стрес или друга психо-социална реакция .

Панелът също така изключи "йонизиращо лъчение, химични и биологични агенти, инфразвук, звуков звук, ултразвук, разпространяван на големи разстояния, и обемно нагряване от електромагнитна енергия".

Панелът направи седем препоръки, включително разработване на по-добри биомаркери, които са "по-специфични и по-чувствителни за диагностика и сортиране" на случаите. Той също така препоръчва използването на "детектори" и получаване на "устройства за подпомагане на изследванията". Подробностите за тези препоръки бяха силно редактирани в резюмето на комисията.

И накрая, служителите призоваха за бързи действия от страна на медицинските служители, когато се докладва случай, като подчертаха, че лицата, които са били лекувани веднага след събитие, са се подобрили.

"Мисля, че нещо, което служителят може да направи, за да си помогне, е незабавно да докладва и да получи медицинска помощ", казва служителят на разузнаването.

Длъжностните лица подчертаха, че разузнавателната общност ще продължи да разследва.

"Продължаваме да полагаме допълнителни усилия, за да стигнем до дъното на аномалните здравни инциденти – и да предоставим достъп до грижи от световна класа за засегнатите", заявиха директорът на националното разузнаване Аврил Хейнс и директорът на ЦРУ Бил Бърнс в съвместно изявление. "Ние постигаме напредък и в двете области."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase