Снимка: архив, БГНЕС

Малко преди отпътуването си за две глобални срещи на върха в Европа американският президент Джо Байдън предложи смекчен вариант на пакет от мерки с надеждата да събере достатъчно подкрепа сред демократите. След среща с демократите в конгреса той обяви пакет от социални програми на стойност 1,75 трилиона долара, предаде БНР.

В плана се предвиждат средства за сфери като образование за деца, грижа за възрастни и климатичните промени. За разлика от първоначалния план на стойност 3,5 трилиона долара, в новия вариант липсваха средства за неща като платени отпуски за милиони американци и безплатно образование в някои училища.

„Никой не получи всичко, което искаше, в това число и аз, но това е компромисът“, заяви Байдън.

Президентът промени плана си в опит да удовлетвори умерените демократи, които са против предвиждане на повече средства за социални програми.

По-либерално настроените демократи обаче потвърдиха позицията си, че няма да подкрепят другото предложение на Байдън – пакет на стойност 1,2 трилиона долара за подобрение на инфраструктурата, ако не са доволни от предвидените средства за социални програми.

До вот в четвъртък вечер не се стигна, след като стана ясно, че няма достатъчно гласове сред демократите за пакета с мерки за подобряване на инфраструктурата.

Единството сред демократите за приемането на двата ключови за Байдън пакета е важно, тъй като партията държи минимално мнозинство в Конгреса.

Сега вниманието е насочено към детайлите в предложението за социални програми, което е близо 1700 страници. Убеждаването на по-либералните ще е трудно след премахването на две от основните точки на президента от предизборната му кампания  - за платените отпуски и безплатното образование за някои.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase