Снимка: БГНЕС

На 29 юли стана известно за смъртта на четвъртия полицай, който защитава Капитолия на 6 януари от поддръжници на президента Тръмп. Гюнтер Хашида беше намерен мъртъв в дома си и властите потвърдиха, че се е самоубил. Полицаите Хауърд Либенгуд и Джефри Смит се самоубиха през януари. В началото на юли 26-годишният полицай Кайл Дефрейтаг също посегна на живота си, обобщава BBC.

"Сякаш отново се озовах в Ирак"

Повече от шест месеца след опита за щурм на Капитолия от привърженици на Доналд Тръмп на 6 януари, полицейският сержант Акилино Гонъл се мъчи да намери думи. По ръцете му се виждат белези, рамото все още го боли и той все не се е възстановил напълно от операция на крака си, ранен по време на тези събития.

След като е служил в Ирак, бившият командос от американската армия е диагностициран с ПТСР, но самият Гонъл в интервю за Би Би Си твърди, че за първи път от последните години той е бил принуден да потърси помощ от психотерапевт едва след януарските събития през централен Вашингтон.

"Състоянието на тревожност се върна, за което вече бях забравил. Мога да се чувствам нормално, но тогава ми се струва, че чувам някакви звуци, обзет съм от емоции и започвам да плача", казва той.

По време на нападението на 6 януари Гонъл претърпява няколко наранявания, когато нападателите се опитват да му отнемат щита, удрят го в главата и лицето, удрят го с мегафон няколко пъти, а след това го пръскат със сълзотворен газ в очите.

"Биехме се с поддръжници на Тръмп на терасата на Капитолия и понякога ми се струваше, че не съм в Америка, сякаш се върнах в Ирак", казва той, цитиран от БГНЕС.

Последици от битката при Капитолия

Според официални данни, в резултат на опита за щурм на Капитолия през януари 2021 г., повече от 140 служители на полицията в Капитолия и администрациите на Вашингтон са получили наранявания и увреждания с различна тежест. Полицаите са бити с бейзболни бухалки и дръжки за знамена, опитвали са да им отнемат оборудването, събаряни са, ритани и заслепявани с лазер.

Сержант Гонъл е един от полицаите, които говориха за инцидента на специално изслушване в Конгреса в началото на юли 2021 г. "В Ирак очаквахме да се изправим срещу въоръжен противник. Но никой не ни подготви за това, което трябваше да срещнем на 6 януари", каза той.

Още по темата

В деня на нападението полицай Брайън Сикник губи съзнание, след като е ударен в главата с пожарогасител. Той е откаран в болницата и на следващия ден умира.

В рамките на шест месеца четирима полицаи се самоубиват.

Според конгресмена Дейвид Сицилин, един от охранителите на Капитолия решил доброволно да предаде оръжието си от страх, че може да използва пистолета си за самоубийство.

Няколко десетки полицаи, получили различни наранявания на 6 януари, твърдят, че все още изпитват болезнени симптоми и трябва да отидат на лекар.

Една от полицейските служители от Капитолия е съборена по време на нападението. След удар в главата тя загуби съзнание, а когато се събужда „почти не може да ходи и да говори“. По -късно е диагностицирана с тежко сътресение и все още е на лечение.

Градски полицай получава сериозна травма на врата, когато нападателите се опитват да му вземат шлема. След като е ударен в главата, той също загуби съзнание, а сега редовно посещава невролог и психотерапевти.

Психологически травми

Според поне трима офицери, които са се съгласили да говорят в Конгреса, основният проблем дори не е физически, а психологическа травма, получена от колегите им при неуспешния опит за нападение.

„Състоянието ми непрекъснато се променя“, казва полицай (името му не е посочено) в писмено изявление до членовете на Конгреса.

Според полицията на Вашингтон най -малко шестима полицаи, участвали в защитата на Капитолия, все още са на лечение.

"Те получават толкова тежки наранявания, че има съмнения, че някога ще успеят да се върнат отново на работа", заявиха от градската полиция, отказвайки да разкрият други подробности.

На изслушване в Конгреса в началото на юли полицейският офицер от Капитолия Хари Дън подчерта, че не е пострадал физически по време на събитията на 6 януари.

Афроамериканецът, който служи в органите на реда 13 години, беше уплашен от открито расистките викове и забележки срещу него от нападателите. „Те се опитаха да ме нападнат само заради цвета на кожата ми“, каза той.

Видими и невидими наранявания

Бевърли Андерсън, медицински директор на програмата за подпомагане на полицията във Вашингтон, казва, че стотици полицейски служители през последните месеци не са се обърнали за помощ към психолози, въпреки че са били в депресия.

Един от служителите, претърпял травма на врата по време на щурмуването на Капитолия, претърпял операция и получил физиотерапия. Офицерът продължава да се оплаква, твърдейки, че все още страда от болка и депресия.

"Не можех да разбера какво се случва с него, докато не го поканя на рецепцията и поиска да покаже къде точно е получил първия удар по време на нападението", казва Андерсън.

Полицаят посочи върха на главата си. Лекарят подозира, че всъщност офицерът е получил тежко сътресение, а травмата на врата е само една от последиците от това нараняване.

"Официалната диагноза потвърди заключенията ми, но до този момент служителят беше без адекватно лечение в продължение на почти четири месеца", спомня си тя.

След нападението на 6 януари тя проведе няколко групови психологически сесии за офицерите, участващи в отбраната на Капитолия, според д -р Андерсън.

Андерсън смята, че полицията във Вашингтон вече е била подложен на огромен стрес след масовите демонстрации в града миналото лято срещу полицейското насилие.

През есента привържениците на президента Тръмп започнаха да се стичат в столицата и полицейските служители трябваше да спрат сблъсъците между тях и привържениците на движението "Black Lives Matters".

Краят бяха събитията от 6 януари, когато полицията за първи път се изправя срещу хилядна тълпа и е готова за истинска битка.

Многобройни съобщения за психологически проблеми сред защитниците на Капитолия карат началника на полицията на Вашингтон Робърт Конти да създаде специален отдел за психологическа помощ в градското правителство.

Служителите са поканени на индивидуални и семейни терапевтични сесии, а по нареждане на началника на полицията кучета дори се водят на тези сесии, надявайки се на терапевтичен ефект.

"Някои от тези, които са били на Капитолия на 6 януари, все още не са се възстановили от видимите физически наранявания, които са получили тогава", казва Конти тази пролет. "Но можем да видим тези наранявания. Но какво ще кажете за вътрешните, психологическите наранявания, които ние не забелязвате? "

В края на миналата седмица лидерът на демократичното мнозинство в Конгреса Нанси Пелоси призова американците да почетат паметта на полицаите, загинали след събитията на 6 януари.

"Тази седмица научихме, че вече петима офицери, защитавали демокрацията в онези дни, са загубили живота си", каза тя, наричайки мъртвите "герои" и "мъченици".

Президентът Джо Байдън подписа изпълнителна заповед за връчване на златните медали на Камарата на представителите на четирима полицаи от Капитолия и Сити Вашингтон.

"Америка ви е длъжна и никога няма да можем да изплатим този дълг в пълен размер", каза президентът на САЩ, имайки предвид петте убити и 140 ранени полицаи. Знайте, че сме готови да помогнем".

Демократите в Конгреса не крият факта, че полицаите, пострадали по време на щурмуването на Капитолия, могат да станат основните свидетели в бъдещия политически процес срещу Доналд Тръмп.

Без изключение всички републикански лидери в Конгреса отказаха да участват в работата на анкетната комисия за събитията от 6 януари, наричайки дейността й политически мотивирана и "едностранна".

"Имам сериозни опасения, че това ще бъде третият опит за импийчмънт на Тръмп", обясни позицията си републиканският конгресмен Джим Джордан.

Според него работата на такава комисия "би имала смисъл", ако в допълнение към събитията от 6 януари депутатите ще проучат протестните действия, които се проведоха в най -големите градове на Америка миналото лято.

Позицията на републиканците беше подкрепена и от представители на влиятелни асоциации на служители на реда.

Пенсионираният чикагски полицейски сержант Бетси Смит, сега говорител на Националната полицейска асоциация на САЩ, призова депутатите в Конгреса да "не политизират" полицейските случаи на самоубийства.

"Не знаем защо тези полицаи са се самоубили. Полицейските служители се сблъскват с ужасни неща всеки ден, от момента, в който напуснаха полицейската академия. Няма да разберем всички подробности за случилото се", твърди.

"Това е просто опит да обвиним Тръмп за всичко", казва тя.

В статия на „USA Today“ съпругата на полицая Джефри Смит, който се самоуби в края на януари, Ерин, заяви, че смъртта на съпруга й се дължи на психологическата травма, която е претърпял, докато защитава Капитолия на 6 януари.

Въпреки това властите отказват да признаят, че той е починал "по служба".

"Съпругът ми вече го няма, но властите на Федералния окръг смятат, че тъй като нараняванията, получени от моя съпруг, са били емоционални и невидими, той е починал не по служба", пише Смит, добавяйки, че след самоубийството на съпруга й семейството й е било лишено от здравно осигуряване. и разчита на обезщетения, а на починалият съпруг е отказано на официално погребение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase