Снимка: БГНЕС

Американският президент Джо Байдън обеща федерална помощ и предложи утеха на семействата на жертвите и намиращите се в неизвестност хора след рухването на жилищна сграда в щата Флорида, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Байдън пристигна във Флорида седмица след срутването. Досега са потвърдени 18 жертви, а 145 човека са в неизвестност.

Спасително-издирвателната операция временно беше спряна поради опасения за стабилността на останалата нерухнала част от сградата в град Сърфсайд, недалеч от Маями. Надеждите за откриване на оцелели се изпаряват с всеки изминал ден.

След като пристигна в Маями, Байдън присъства на брифинг с местни служители, включително губернатора на Флорида Рон Десантис. Президентът каза, че ще осигури "каквото им е необходимо" и че очаква федералното правителство да покрие всички разходи за окръга и щата.

После Байдън се срещна с пожарникари и други хора от службите за оказване на помощ, включили се в спасително-издирвателната операция, и им благодари.

След това президентът, който лично е преживявал трагедии при загубата на свои близки, се срещна с някои от скърбящите семейства, предлагайки им своята подкрепа.

"Хората, които може да сте загубили, ще бъдат с вас през целия ви живот", каза им той и ги призова "никога да не губят надежда".

"Обещавам ви: аз все още вярвам в молитвата", заяви Байдън. "Вие сте в моите молитви", каза той, цитиран от БГНЕС.

Това е второто посещение на Байдън на място на бедствие, откакто стана президент през януари. Той пътува до Тексас през февруари, след като зимна буря остави милиони хора без електричество или чиста вода и отне живота на няколко човека.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase