Снимка: БГНЕС
fallback

САЩ потвърдиха решимостта си да защитават Япония съгласно съществуващия Договор за взаимно сътрудничество и гаранции за сигурност от 1960 г., използвайки всички налични средства, включително ядрени оръжия.

Това се казва в заявление, публикувано от Белия дом след проведените във Вашингтон разговори между президента Джо Байдън и японския премиер Йошихиде Суга, пише БГНЕС.

"Съединените щати потвърждават своята непоклатима подкрепа за сигурността на Япония в рамките на Договора за взаимно сътрудничество и гарантиране на сигурността, използвайки пълния набор от своите възможности, включително ядрени (оръжия)", се казва в документа. Лидерите на двете държави също потвърдиха, че петият член от двустранния договор за сигурност е в сила и за островите Сенкаку (Диаою), които са под японски контрол, но са обект на териториален спор с Китай.

"Заедно ние се противопоставяме на всякакви едностранни действия, целящи да подкопаят управлението на Япония на островите Сенкаку", заявиха страните в съвместно изявление. Според чл. 5 на договора всяка страна разглежда военна агресия срещу съюзник като заплаха за националната си сигурност и има право да действа в това отношение в съответствие с разпоредбите на собствената си конституция.

Освен това президентът Байдън и премиерът Суга потвърдиха решимостта си да извършат ядрено разоръжаване на КНДР и призоваха Пхенян да изпълни задълженията си съгласно резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Двамата лидери се обявиха също за мир и стабилност в Тайванския пролив, както и за мирно разрешаване на всякакви конфликти в този регион.

Те категорично осъдиха обстановката в Мианмар и призоваха мианмарските военни незабавно да спрат насилието и да освободят задържаните.

Джо Байдън изрази подкрепата на САЩ за решимостта на японските власти да бъдат домакини на сигурни олимпийски и параолимпийски игри това лято, които бяха отложени за една година заради пандемията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

78

Карлсон от покрива

преди 3 години

За "защитата" ??? Нови атомни или ядрени бомби в нови райони от Нагазаки и Хирошима?? Така ли ще ги спасяват от китайците??? Кого ли плашат? Мъка за Китай, че ще ограничи или по скоро ще загуби експорта си за САЩ без американските потребители.Кеф за европейците, които останат и успеят да изпълзят от убежищата си. е..Ф..тини и Качествени китайски стоки! Напред към масонската идея за свръхнаселението!

77

Анонимен

преди 3 години

Помоща на САЩ е : Вземат Ти Пая и Ти оставят Трохите !!!!

76

Анонимен

преди 3 години

Време е велика Япония да стане могъща ядрена сила.

fallback