Снимка: БГНЕС

През 2000 година, когато се опитва да спечели номинация за президент от Партията на реформите, Доналд Тръмп уверено заявява, че ще е вероятно "първият човек, който ще се кандидатира за президент и ще печели пари от това". Това се случва в годините, когато Доналд Тръмп е известна теливизионна личност и бе подписал сделка на стойност 1 милион долара, за да изнесе мотивационни речи, докато води кампания в цялата страна.

В крайна сметка се оказа обратното - Доналд Тръмп беше в голяма грешка. Според данни на Федералната избирателна комисия, той е пренасочил милиони долари, за да плати на Trump Organization за разходи, свързани с предизборната кампания по време на кампаниите си през 2016 г. и 2020 г.. Откакто той е станал президент, неговата нетна стойност е намаляла със 700 млн. долара, според доклад на Bloomberg News.

И голяма част от тази загуба е по вина на самия Тръмп

Според Bloomberg приходите намаляват във всяко кътче на империята на Тръмп и повечето от активите му са загубили стойност. Дори самолетната му флотилия  е намаляла  от "седем машини на стойност най-малко 59 милиона долара през 2015 г. до пет на стойност най-малко 6,5 милиона долара през 2020 г.", според Bloomberg.

CNN съобщи в петък, че личният Boeing 757 на Тръмп, украсен с неговото име, седи на рампа на летището в окръг Ориндж, Ню Йорк, северно от Манхатън, и се нуждае от потенциално много скъпи ремонти. Междувременно политическият говорител на Тръмп Джейсън Милър каза, че бившият президент ще създаде собствена платформа за социални медии. Това би дало на Тръмп, който окончателно бе отстранен от Twitter и Facebook след атаката на Капитолия, достъп до последователи, които се регистрират и, вероятно, начин да генерира приходи.

Ако името на Тръмп някога е било най-големият актив на неговата бизнес организация, сега това може да е най-лошият пасив.

Тръмп може да продаде много от имотите си, за да задоволи кредиторите или да ги преименува, за да привлече обратно клиенти. Макар че това може да означава финансово спасение, няма нищо, което да позволи на клана Тръмп да избегне срама от рекорда на 45-ия президент в бизнеса и политиката.

Измерването на богатството на Тръмп винаги е било сложно нещо. Скрити в лабиринт от частни компании, неговите активи и пасиви не се отчитат публично. Репортерите трябваше да пресекат многобройните му лъжи, преувеличения, фалити и схеми, използвайки данъчни регистри и други документи, за да преценят стойността на притежанията му.

През 2015 г. например списание "Форбс" заяви, че твърдението на Тръмп за нетна стойност от 8,7 милиарда долара е крайно завишена и почти удвоява прогнозата им. Разследване на New York Times през 2018 г. също проби дупка в дългогодишните твърдения на Тръмп, че е самоизграден човек.

Според Bloomberg състоянието на Тръмп е опустошено от пандемията от COVID-19. Смъртоносната атака от 6 януари срещу Капитолия в САЩ, която той подтикна, също оскверни марката Тръмп и му коства бизнеса, след като PGA на Америка и Ню Йорк отговориха на бунта, като предприеха действия за разваляне на доходоносни договори с Trump Organization.

И в двата случая изглежда, че импулсът на 45-ия президент да популяризира своите диви фантазии само е създал кошмари за неговите финанси - и за нацията като цяло. Докато старият бизнес на Тръмп все още е замаян, политическата му операция спечели над 200 милиона долара през месеца, след като загуби изборите през 2020 г. Въпреки че изглежда, че част от тези пари ще отидат в предизборните му каси, в Републиканския национален комитет и техните съвместни комитети, друга част все пак ще отидат в PAC, който Тръмп създаде след изборите.

Политиците не могат да използват парите в PAC директно в своите кампании, федералният закон предоставя широка свобода на действие, която позволява да се харчат пари за почти всичко, от пътувания до персонал и лични разходи.

Тъй като много от неговите последователи му останаха верни на последните избори, бившият президент със сигурност планира своето политическо бъдеще. Той вече е изпратил писмо за прекратяване на действието, за да се опита да спре поне три републикански организации да използват неговото име за набиране на средства. Този подход може да не му спечели приятели, но показва, че той е обсебен от това, да набира пари.

Но финансовите проблеми на Тръмп са резултат от неговите собствени усилия. В случая с пандемията Тръмп нарочно омаловажи сериозността на заплахата.

"При президентът, който прокарва откровени лъжи за това как вирусът по чудо ще "изчезне", подиграва се с маски за лице и не успява да предизвика силен федерален отговор на пандемията, Америка имаше най-много заразени и смъртни случаи в света. Губернаторите започнаха да издават заповеди за локдаун и икономиката претърпя рязък спад.

Хотелиерският бизнес беше особено засегнат по време на пандемията, а това е индустрия, в която Тръмп има много притежания. Според Bloomberg доходите от курорта на Тръмп в Дорал през 2020 г. са намалели с повече от 57 милиона долара от 2015 г. Последното разкритие на федералния финансов отчет на Тръмп показва, че приходите на хотела Trump International във Вашингтон, окръг Колумбия, са намалели с 63% през 2020 г. в сравнение с 2019 г.

До средата на април близо 2000 работници бяха освободени от хотелите, курортите и свързаните с тях фирми на Тръмп. През май дойдоха още съкращения на работната сила, тъй като компаниите на Тръмп се опитаха да предоговарят плащанията за наем и заем. Тръмп може да е получил някаква помощ, след като федералното правителство създаде Програмата за защита на заплатите, за да помогне на бизнеса по време на пандемията.

Според "Ню Йорк Таймс" около 34 милиона долара са постъпвали от наематели в Уолстрийт 40 на организацията "Тръмп". Ако заемите им позволяваха да продължат да плащат наеми, това, разбира се, щеше да е от полза за наемодателя.

Сградата на Уолстрийт 40  получава специално внимание в доклада на Bloomberg, в който се отбелязва, че небостъргачът, оценен на 550 милиона долара през 2016 г., сега струва приблизително наполовина. Тя е обременена от ипотека за 137 милиона долара, намаляващи приходи и почти сигурно е ощетена от това, че е свързана с името на Тръмп, като Bloomberg отбелязва, че вълна от компании, включително дългогодишната брокерска агенция на Тръмп Cushman & Wakefield, прекратява връзките си с бившия президент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase