Снимка: БГНЕС

Самолет Boeing 737 MAX на американската авиокомпания "Американ Еърлайнс" кацна аварийно в САЩ заради потенциална техническа неизправност, предадоха световните агенции. Капитанът на "Полет 2555" от Маями, щата Флорида, за Нюарк, в щата Ню Джърси, изключил един от двигателите, след като забелязал възможен проблем с неговия индикатор за налягането на горивото.

Самолетът се приземил безпроблемно в Нюарк, като от общо 101 души на борда - 95 пътници и шестчленен екипаж - никой не е пострадал, съобщи говорител на "Американ Еърлайнс". Потенциалната техническа неизправност не е причинена от системата за контрол на полета, която е свързвана с две катастрофи на самолети от този модел, допълниха от авиокомпанията.

При злополуките в Индонезия през 2018 г. и Етиопия през 2019 г. загинаха общо 346 души. След тях Boeing 737 MAX бяха спрени от летене за 20 месеца, информира БНР.

"Американ Еърлайнс" беше първата американска авиокомпания, възобновила полетите с този модел самолети, след като федералните авиационни власти одобриха в края на миналата година подобренията на софтуера на системата за контрол на полета, направени от Boeing.

Кацналият аварийно Boeing 737 MAX е бил доставен от производителя на 30 декември.

Коментари Напиши коментар

30

Ми сеаа брее?

преди 1 месец

отграднати части.... От некви си ? май ,аа?

29

Анонимен

преди 1 месец

Казах им на "Американ Еърлайнс" да махнат тия трошки и да си купят от руските Сушки SSJ-100. С тях почти е невъзможно да катастрофират защото не летят и 3/4 от времето им преминава в ремонти.

28

муспи

преди 1 месец

Инжинер Бойко Борисофф (пътен инжинер) предлага, всички Боинги да минат основен ремнт в България, - и за Айрбус има начин.