Снимка: БГНЕС
fallback

Американският президент Джо Байдън ще обещае по време на срещата на Г-7 САЩ да отпуснат 4 милиарда долара за програмата за разпределяне на ваксини срещу КОВИД-19 КОВАКС, заяви Белият дом, цитиран от Франс прес и БТА.

Първият транш от 2 милиарда долара ще бъде отпуснат "много бързо", посочи високопоставен американски служител. Вторият транш от още 2 милиарда долара ще бъде превеждан постепенно в продължение на две години, през 2021 г. и 2022 г.

Програмата КОВАКС предвижда да осигури тази година ваксини срещу КОВИД-19 за 20 процента от населението на близо 200 държави и отвъдморски територии, участници в нея, но разчита най-вече на такива механизми на финансиране, позволяващи на 92 страни с ниски и средни доходи да получат достъп до ценните ваксини, отбелязва АФП.

"САЩ са ентусиазирани от идеята да дадат първия си принос за КОВАКС", заяви американският служител.

"Смятаме, че е от съществено значение да изиграем нашата роля с цел да победим пандемията в глобален мащаб", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 3 години

Руснаците освен въшливи обещания нещо друго дават ли?

14

7 милярда

преди 3 години

До Христо ХристовЩе дадат 7 милярда, за да не дадат 6 милиона за руска ваксина. Всичко руско е лошо, даже и да е по-добро

13

Просветление

преди 3 години

Дойде му просветление, защото ваксините на Пфайзер и Модерна са на генетична основа и не действат срещу мутанти. Тоест, в момента САЩ нямат ефективна ваксина срещу мутанти. Сега с тия милярди ще си рестартират иследванията и ще търсят нещо ново. Да припомня, Спутник действа ефективно и срещу мутации

fallback