Снимка: БГНЕС
fallback

Президентът на САЩ Джо Байдън ще бъде първият американски държавен глава, който ще участва в Мюнхенската конференция по сигурността, провеждаща се следващата седмица. Форумът обаче ще бъде в онлайн формат заради коронавирусната пандемия, предаде БТА, позовавайки се на ДПА.

Планираше се конференцията да се състои в периода 19 -21 февруари, но сега в онлайн формата си тя ще продължи само няколко часа.

Oще по темата

Председателят на конференцията Волфганг Ишингер определи решението на Байдън да участва във форума, като изключително удовлетворяваща новина. Според него фактът, че Байдън е приел поканата за участие показва, че Германия е важна за него.

"Ако президентът на САЩ реши да произнесе своята първа реч към европейската аудитория в контекста на Мюнхенската конференция по сигурността, това показва, че той има значителни очаквания от германските лидери, особено по отношение на трансатлантическите отношения", заяви Ишингер.

Освен Байдън лектори на онлайн конференцията ще бъдат председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и американският емисар по климатичните въпроси Джон Кери. Не е ясно дали самата германска канцлерка Ангела Меркел ще участва във форума.

Ишингер се надява, че по-късно през годината Мюнхенската конференция ще може да протече и в присъствен формат и че тогава Байдън също ще участва. Той добави, че е възможно да бъдат планирани така нещата, че тогава конференцията да е по-същото време, в което Байдън може да има и други ангажименти в Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

ББ

преди 3 години

Руснаци,китайци и севернокорейци са си "самодостатъчни"...елате на себе си...заплашвате света с ядрени оръжия за да ни принудите да се отречем от ценностите си,от мечтата ни за Справедлив и Свободен Свят...империи са загивали в подобни опити...Справедлив и Свободен Свят!!!или мъртав!!!

13

Христо Христов

преди 3 години

До ББПич, от кога не си ходил на лекар... Или може би някъде дето изследват функционалната неграмотност, та поне да дадеш някакъв принос за обществото?

12

Христо Христов

преди 3 години

До z-rockКофти ли ти е да ти са напомня, че си роб на робите?

fallback