Снимка: БГНЕС
fallback

Съединените щати ще се върнат в споразумението по иранската ядрена програма, след като Иран започне отново да спазва произтичащите от него ангажименти, каза новият американски държавен секретар Антъни Блинкън, цитиран от Франс прес.

"Иран спря да спазва ангажиментите си по няколко фронта. Ще отнеме известно време, ако вземе решение да се върне към спазването му, а на нас ще ни отнеме време да оценим дали спазва задълженията си", каза Блинкън на първата си пресконференция като шеф на американската дипломация.

Ядрената сделка, чието официално название е Съвместен всеобхватен план за действие, бе сключена от Иран и шестте големи световни сили през 2015 г, припомня Ройтерс. Тя предвижда ограничаване на иранската ядрена програма в замяна на облекчаване на американските и други санкции.

През 2018 г. обаче тогавашният президент Доналд Тръмп изтегли САЩ от сделката и върна санкциите.
Сега Иран настоява първо да бъдат отменени санкциите, а след това да се върне към спазването на задълженията си, произтичащи от споразумението, припомня БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Анонимен

преди 3 години

Еми сащ първо ако пуснат петрола на иран нали се сещаш че цената ще спадне на 10 $ барелче и рашка що делает

2

Анонимен

преди 3 години

Някой по разбирач от мене, ще ме светне ли за какво горорят тея.САЩ не към споразумението, как тогава Иран трябва да спазва споразумение към държава с която няма споразумение . Или става въпрос за бъдеще време, че САЩ са убедени че ако има споразумение, Иран няма да се придържат към него и това обезсмисля труда им да правят такова.

1

Анонимен

преди 3 години

Нали уж много будалички от вас казваха, че Тръмп бил най-добрият, защото не бил запалил нито една война? Да... Той направо ги съсипва и без войни. Съсипва Иран, срина лирата в Турция, даде Йерусалим на евреите, Либия затъна отново, излъга сирийците, Катар е все още в международна изолация, САЩ и Русия останаха "скарани", подхлъзна гърците към война, както ги подхлъзваха и франсетата, но в крайна сметка франсетата намазаха с договори за нови самолети за ВВС на Гърция, в Афганистан атентати пак.

fallback