Снимка: БГНЕС
fallback

Един от основните проблеми пред администрацията на новия президент на САЩ Джо Байдън ще бъде това да балансира бюджета. Това заяви проф. Димитър Хаджиниколов, преподавател в УНСС, в предаването "Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„На дневен ред ще бъде дали да се запазят данъчните облекчения, които въведе Доналд Тръмп. Трябва да се търси постепенен начин да се намират средства за бюджета“, коментира проф. Хаджиниколов.

Той допълни, че разходите за т.нар. Covid икономика след последния пакет, който Байдън предложи, ще достигнат общо 5 трлн. долара.

„За сравнение сумата е доста повече от БВП на Германия. Тези средства ще доведат до още по-големи бюджетни дисбаланси и това е основният въпрос, който трябва да реши новата администрация“, каза гостът.

По думите му най-същественото, което Доналд Тръмп постигна за икономиката на страната, са данъчните облекчения и дерегулациите, които създадоха известна възможност да се съживи американския бизнес.

„Не бива тези неща да се премахват с лека ръка“, категоричен е икономистът пред Bloomberg TV Bulgaria. Проф. Димитър Хаджиниколов коментира и темата за отношенията между САЩ и Китай, като подчерта, че двете страни са обречени да развиват търговия по между си, защото имат взаимни интереси.

„Вносът на китайки стоки в САЩ ще бъде особено необходим сега, когато трябва да се компенсира спадът на производството в САЩ. За да не се допусне инфлация и дефицит, трябва да се допусне вносът на евтини китайски стоки“, каза той.

Целият разговор може да видите във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

А сега сериозно

преди 3 години

Само с последното изречение от статията не съм съгласен. Търсенето на стоки съживява производството чрез създаване на бизнеси- което намалява безработицата.Тоя приказвал, приказвал уж в подкрепа на Тръмп и загриженост за САЩ и накрая му цъфна китайската задница. Също като Байдън и подобни. Ама що да се учудваме, като иначе нямаше да е удостоен със статия. Свикваме.

9

Анонимен

преди 3 години

Много правилно го е казал човека по-долу.. Махнаха доказал се бизнесмен Тръмп и сложиха Байдън.

8

Анонимен

преди 3 години

Проблема на САЩ е че се нуждаят от китайски стоки, трябва да плащат с напечатаните долари :)) Щатите не са това което са били, икономиката им дръпна много по веме на ВСВ, продължи през 50-те и 60-те години, след това рязък спад, особено след Виетнам :)) Все пак имат Холивуд, печатат си парите безразборно, трябва да си вярват, иначе са за никъде :))

fallback