Кадър: Twitter
fallback

Here’s the scary moment when protesters initially got into the building from the first floor and made their way outside Senate chamber. pic.twitter.com/CfVIBsgywK

— Igor Bobic (@igorbobic) January 6, 2021

Видео, заснето при нахлуването на привърженици на президента Доналд Тръмп в Конгреса на САЩ, заснето от журналист на „Хифънгтън пост“, вероятно най-добре показва естеството на случилото се. Във видеото се вижда сблъсъкът между полицай афроамериканец и група предимно бели протестиращи, които на 6 януари нахлуха в сградата на Конгреса в опит да оспорят изхода на президентските избори в САЩ, спечелени от Джо Байдън, пише „Вашингтон пост“.

Видеото много бързо обиколи социалните мрежи, а полицаят беше обявен за герой, след като 85 секунди, без да използва насилие или смъртоносна сила, се противопоставя на нахлулите в сградата, които постоянно се приближават към него. Полицаят няколко пъти се оттегля по стълбите, но експертите посочват, че той всъщност не отстъпва, а отдалечава гневната тълпа от залата, в която заседава Сенатът, в онзи момент пълна със сенатори, защитавани от въоръжени полицаи.

Oще по темата

Полицейската управа в Капитолия не съобщи самоличността на полицая, но негови приятели са съобщили пред медиите, че това е Юджийн Гудман от щата Мериленд.

Според професора по право Кърк Буркхалтер с поведението си Гудман вероятно е предотвратил избухването на насилие. „Ако беше постъпил по различен начин, в онзи ден можеха да загинат много повече хора“, каза професорът.

При нахлуването на привърженици на Тръмп в Конгреса загинаха петима души.

Гудман е на 40 години, служил е в армията от 2002 г. до 2006 г. Една година е бил в Ирак, има награда, което означава, че е участвал в сражения.

Според проф. Буркхалтер по време на сблъсъка си с нападателите Гудман е направил три тактически маневри – отвежда всъщност протестиращите далеч от залата на Сената, иска подкрепа да го чака в коридора на втория етаж и остава сдържан, за да избегне жертви.

Вратата на залата на Сената е била затворена само минути, преди Гудман да успее да отведе протестиращите далече от нея. „Ако бяха свили надясно, можеха да стигнат до сенаторите“, каза журналистът Игор Бобич, заснел видеото, за „Вашингтон поуст“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

81

Айде стига

преди 3 години

Продължават путинкитттте да пишат лъжи.стига вече.Загуби! Този който държеше в ръцете си .....отлетя.Светът на Ким Чен Ун,Путин,Ердоган...осирутя.

80

А

преди 3 години

В Тексас бе арестувана Rachel Rodríguez за доказано купуване на гласове в полза на Байдън ! Главният прокурор на щата Ken Paxton е направил публично изказване, че твърденията за липса на изборни измами са неверни : https://ibtimes.sg/who-rachel-rodriguez-woman-arrested-election-fraud-guided-voters-favor-democrats-54888 !

79

А

преди 3 години

Ето кого е назначил Байдън да се занимава със защитата на Гражданските права в САЩ - отявлената тъмнокожа расистка Kristen Clarke, известна с твърденията си за превъзходство на черната раса над бялата : https://meaww/tucker-carlson-accuses-kristen-clarke-joe-biden-pick-as-doj-civil-rights-division-racism-harvard !

fallback