Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Иракски съд издаде национална заповед за арест на напускащия президентския пост в САЩ Доналд Тръмп в рамките на разследване за гибелта на Абу Махди ал Мухандис. Той бе убит преди година заедно с иранския генерал Касем Солеймани.

През юни Иран вече издаде заповед за арест и поиска от Интерпол „червена бюлетина“ за Тръмп във връзка със смъртта на Солеймани - процедура, която още не е приключила.

Дронът, унищожил колите на двамата на 3 януари 2020 г. на летището в Багдад, бе излетял по заповед на Тръмп, който дни по-късно изрази задоволство, че е ликвидирал „двама на цената на един“, и обвини Солеймани, че е заплашвал САЩ, припомня БТА.

Специалният докладчик на ООН за извънсъдебните екзекуции Аниес Каламар нарече двете убийства „незаконни“ и „произвол“.

Иракските съдебни власти уточниха в комюнике, че багдадският съд е издал заповедта за арест по член от наказателния кодекс на страната, предвиждащ смъртно наказание за всяко умишлено убийство.

Съдът увери, че е приключил предварителното дознание, но разследването продължава, „за да свали маските от другите извършители на престъплението независимо дали са иракчани или чужденци“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Диана

преди 3 години

По тази логика и иранския аятолах трябва да се арестува защото уби американски войници в отговора им на убийството на иранския генерал, както и за това, че призовава за смърт на Тръмп...

22

Правда

преди 3 години

Каква неморална и безумна наглост-исламкис терорирсттичен корумпиран престъпен дитктаторски неоназистки расистки режим, който върши непрестанно престъпления срещу човечеството, правосъдието,мира и Бог да дръзва да осъжда праведен президент на правова държава явно защото Тръмп не е престъпник като тях, а се бореше с престъпните им дела и спря милиадите американски долари, наливани от ислямския терорист Обама в тения престъпен режим. Но няма да спрат да вършат престъпления докато Бог не въздад

21

Анонимен

преди 3 години

Тия да не са нещо дрогирани там... нещо си търсят белята зорлем.

fallback