Кадър: БНТ

Доналд Тръмп или ще бъде изнесен до края на седмицата с белезници, или с усмирителна риза. Това коментира българският журналист в САЩ Симеон Гаспаров пред БНТ след безпрецедентното нахлуване на демонстранти в подкрепа на Тръмп в сградата на Американския конгрес.

„За тези 4 години на управление Тръмп успя да изгуби Конгреса, Сената, да срине Републиканската партия, а и да загуби президентството. Той е като Нерон от Древния Рим, който стои и гледа пламъците. Само че Древен Рим и Вашингтон са две много различни неща“, каза Гаспаров.

Този път дори вицепрезидентът Майк Пенс и републиканецът Мич Макконъл доказаха, че Конституцията е над всичко. Щатите, а не депутатите избират президента на САЩ, това се казва в Конституцията, обясни Гаспаров.

Много скоро може да се включи и 25-тата поправка за започване на процедура за отстраняване на президента от власт, обясни журналистът.

Още по темата

Според него събитията от снощи са не само следствие от управлението на Тръмп, а резултат от много дълго натрупване. Средната класа в САЩ изчезва - представете си един пясъчен часовник на много бедни и много богати, който непрекъснато расте, а това по средата - средната класа, се стопява, обясни Гаспаров.

„Тръмп оставя като наследство една срамна Америка,  днес той сложи едно голямо петно дори върху престижа на Америка на световната сцена. Наследството му е позор“, категоричен е журналистът.

Днес демократи и републиканци най-накрая разбраха, че трябва да работят заедно, днес ударихме дъното и дано от тук нататък започнем да се движим нагоре, допълни той.

Според Гаспаров задържаните ще са много, защото в района има камери, а в Капитолия е забранено използването на оръжие.

„Днес се видя, че кралят е гол, че Вашингтон може да бъде превзет. Националната гвардия бе вдигната по тревога, положението наистина е като във филм, но фактът е един - разумът надделя“, каза журналистът.

Според него сега се очаква Джо Байдън да излекува раните в американското общество.
 

Коментари Напиши коментар

87

Anonimen

преди 2 месеца

Trump ne e glupav !!!

86

Киро коравио

преди 3 месеца

А бе аз от кога ви казвам че човеко е нередовен ама вие чак сега се осмелихте да говорите. Снощи е Кремъл е имало парти е водка и сельодка. И путилкин им казал " видехте ли какви ги сътвори нашия избраник А. ????

85

А

преди 3 месеца

Може и с краката напред! Този джендър е виновен за това което се случи вчера! Жаден за власт с цената на заблудени души!