Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Американски разузнавателни ударни дронове MQ-9 Reaper и около 90 военнослужещи са разположени в авиобазата в град Къмпия Турзи в Румъния. Това съобщи командването на ВВС на САЩ в Европа и Африка, предаде РИА Новости.

Целта на машините е събиране на информация, наблюдаване и разузнаване в подкрепа на операциите на НАТО, се казва в съобщението.

Безпилотните самолети и военнослужещите се разполагат в Румъния за продължителен период от време, но конкретни срокове не се посочват.

По думите на генерал Джефри Хариджан, командващ американските ВВС в Европа и Африка, разполагането на дроновете на това стратегическо място "обнадеждава съюзниците и партньорите", но също "дава на противниците да се разбере", че може да бъде даден "отговор на всяка възникваща заплаха".

Разполагането на дроновете и военните е съгласувано с румънските власти, то говори за привързаността на САЩ към стабилността и сигурността в Европа и е насочено към укрепване на отношенията между съюзниците в НАТО и останалите европейски партньори.

Дроновете MQ-9 Reaper са производство на американската компания General Atomics и са оборудвани с турбовитлови двигатели. Скоростта им е над 400 км/ч, максималната височина на полета е 13 000 м, а максималната продължителност - 24 часа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

192

Анонимен

преди 3 години

Тези дронове могат да работят само там, където няма ПВО. Тоест, имат ефект само срещу джихадисти с калашници или евентуално партизани, недоволни от ГЕРБ. Просията от 20 години се занимава основно с изграждане на интегрирана и ешелонирана ПВО - не като няколкото камиона в Сирия.

191

Анонимен

преди 3 години

До 214 БобиА България как е, нали си специалист?

190

Цинично

преди 3 години

Според американските разбирания - това са гълбите на мира! :):)Не ясно защо ,но останалите виждат само ноктите на тия изкормвачи.И как така не искат да живеят мирно и демократично със кръжащи над главите си грабливи птици? Американофилите - дайте обяснение!

fallback