Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Facebook е използвала стратегията "купи или погреби“, като придобива конкуренти, които застрашават бизнеса й, а тези, които не може да купи, са унищожени чрез антиконкурентно поведение. Федералната търговска комисия ще се опита да докаже това, но на този етап има само твърдения, които не са подкрепени с детайлна конкретика и ще са нужни сериозни доказателства. Това заяви aдв. Десислава Кръстева от фондация "Право и Интернет" в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Още по темата

"Към момента на придобиването от Facebook на Instagram и WhatsApp Федералната търговска комисия е одобрила сделките, а  сега ги разглежда като нарушаващи закона, което е доста рядък прецедент.", коментира юристът.

Авд. Кръстева припомня другото дело с подобни първоначални намерения, което се е случило през 90-те години. То е срещу Microsoft за отделянето на Windows oт Internet Explorer, като тогава Microsoft успява да се споразумее с властите.

"Американското законодателство има много специфики. Доколкото може да се прогнозира, в момента се планира да се наложи закон, чрез който генерално да не се вреди на конкурентите. Предстои да видим сериозна юридическа битка", обясни Кръстева пред Bloomberg TV Bulgaria.

При съдебно решение в ущърб на Facebook може да се стигне до продажбата на приложенията Instagram и WhatsApp, въпреки че според госта вероятността не е много голяма.

"Струва ми се, че тук са намесени много фактори, като част от тях дори не са от правно естество. Атаките към технологичните гиганти и в частност към Facebook продължават вече доста време“, коментира още адв. Кръстева, като тя допуска възможността за провеждане на подобни антитръстови дела срещу Facebook и от страна на Европейския съюз.

Целия разговор гледайте във видеото.

Коментари Напиши коментар

21

Анонимен

преди 1 година

Време е за OppenSorce социална мрежа.

20

Анонимен

преди 1 година

Гарван гарвану око не вади. ДемоНкратичата партия няма да забрави фейк новините които суратефтеря бълваше с/у Тръмп и в изгода на деменцията. Нищо не очаквайте - само дрънканици

19

Носи се слух, че...

преди 1 година

На зукърът щели да му направят ковчега от 1000 доларови банкноти, за да може да си ги харчи на оня свят с живот и здраве.