Снимка: БГНЕС

След Великобритания и САЩ одобри ваксината на Pfizer и започна нейното прилагане. Вчера препаратът бе  инжектиран на първата медицинска сестра и първият лекар в страната - Сандра Линдзи и д-р Ив Дюросо.

Много от хората в екипа на Линдзи, която бе първият човек, получил ваксината на извън клиничните изследвания в САЩ, нямали доверие към препарата. За това тя искала да им даде пример, особено като чернокожа жена, която разбира наследството от неравностойното и расистко медицинско лечение и експерименти върху цветнокожи хора.

"Това беше целта ми днес. Не да съм първата, а да вдъхновя хората, които са скептични към ваксината да я приемат", казва тя пред The New York Times.

Доктор Дюросо прекарава сутринта преди съдбоносната инжекция в размисли за тежката година през която той, колегите му и градът му са преминали. Като ръководител на спешния център в болница "Ленокс Хил" в Манхатън Дюросо прекарва месеци в грижи за най-тежко болните от COVID-19, притеснен за собствената си безопасност и безопасността на своите колеги.

"Моментът за нас е критичен. Започнахме да чувстваме съмнения, да се страхуваме за здравето си. Тази ваксина ще ни даде ново ниво на защита, спокойство и увереност, за да продължим да прави най-доброто за пациентите си", казва Дюросо.

Малко след 9:20 сутринта в понеделник 52-годишната Линдзи получи първата ваксина в САЩ, последвана от Дюросо. Това се случи само три дни след като Администрацията по храните и лекарствата издаде спешно разрешение за употреба на препата на Pfizer/BioTech.

"Влизайки в кабинета днес, просто се чувствах много обнадежден", казва Дюросо. Той е един от петимата здравни работници, получили ваксината в еврейския медицински център Лонг Айлънд, част от Northwell Health, в Куинс, Ню Йорк.

"Чувствам се сюрреалистично. Изпитвам огромно облекчение и надежда. Ръката леко ме боли, но е същото като при приемането на ваксина за грип", заяви Сандра след имунизацията.

"Чувствам се добре. Ръката ми е добре. Не усещам никакви странични реакции", споделя д-р Дюросо в интервю за CNN.

Здравните работници на първа линия и жителите на домове за възрастни хора ще получат ваксината с приоритет. Здравните работници в цялата страна - включително в Калифорния, Тексас и Флорида - получиха първата от двете дози на препарата в понеделник.

За мнозина ваксината идва, след като са загубили свои колеги. Според The Guardian и Kaiser Health News, близо 1500 американски здравни работници са починали след работа на първа линия срещу пандемията. Много от тях се разболяват, тъй като болниците не бяха в състояние да осигурят подходящи лични предпазни средства, като маски N95, а някои от заразените бяха помолени да се явят на работа поради недостиг на персонал. Онези, които са преборили вируса, все още се справят с психологическите и емоционални последици от работата на фронтовите линии.

Докато расте в Ямайка, Линдзи се грижи за баба си, която страда от диабет и хипертония. Когато я питат каква иска да стане, когато порасне, тя винаги отговаря едно и също нещо - сестра. За да преследва мечтата си, тя заминава за САЩ.

По време на първата вълна на пандемията Линдзи ръководи екип от стотици медицински сестри в спешното отделение, докато болницата се справя с вълни от изключително болни пациенти с COVID-19. Между март и май болницата отворя шест нови отделения за интензивно лечение, разширявайки капацитета си до около 150 пациенти наведнъж - повече от три пъти повече от обичайния си брой.

Линдзи работи на първа линия заедно с персонала си, помагайки да се въртят пациентите на леглата им, да ги къпят и да им осигуряват необходимото. Количеството страдания и болести, които тя вижда в отделението е невероятно.

"Не знам как преживявах някои дни", казва тя. "Не знаех как съм се прибрала, но знаех, че трябва да си почина и да се приготвя да се върна и да работя отново. Защото не исках да оставя екипа си да се справя с това сам."

"Аз вярвам в науката. Това, което видях в отделението, алтернативата е в пъти по-лоша от приемането на ваксината", казва Линдзи и призовава всички да се ваксинират не само за да предпазят себе си, но и близките си.

Дюросо казва, че е имал късмета да остане здрав по време на пандемията, въпреки изтощителната година, в която някои от колегите му в спешното отделение се заразяват. За щастие никой не се нуждае от хоспитализация. Част от членовете на семейството му също са се заразили, а любимият му чичо, ветеран в своите 70 години, умира от вируса през май.

"Тази ваксина ще промени играта. Тя ни дава надежда. Чакахме я толкова дълго време, за жалост не дойде преди да изгубим толкова много хора. Но бъдещето пред нас е светло", категоричен е лекарят.

Като чернокож Дюросо казва, че чувства специална отговорност да получи публично ваксинацията си. "В някои общности има много резерви и нежелание да бъдат ваксинирани. В тези групи има хора, които са много уязвими или които са непропорционално засегнати от COVID. Особено важно e да предадем съобщение на тези общности."

Неотдавнашно проучване на Covid Collaborative установи, че само 14% от анкетираните чернокожи са заявили, че вярват, че ваксината ще бъде безопасна. Междувременно процентът на починали чернокожи американци е почти три пъти по-висок от този на белите американци, а докладът "Изгубени на фронтовата линия" установява, че тези различия се простират и върху здравните работници.

Дюросо трябва да получи втората си доза от ваксината след три седмици. Той каза, че ще продължи да спазва социална дистанция, да носи маска и да мие ръцете си през цялото време, докато достатъчно хора бъдат ваксинирани, за да се достигне колективният имунитет. Дюросо насърчава пациентите си да направят същото.
"Моля ви, моля ви, не се събирайте на големи групи. Знам, че е трудно, но ако правим това в комбинация с ваксината, бъдещето пред нас наистина ще е светло", заяви той.

С нарастването на случаите на COVID в Ню Йорк, той каза, че спешното му отделение е най-натовареното от май.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase