Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Изпълняващият длъжността министър на отбраната на САЩ Кристофър Милър съобщи, че Вашингтон възнамерява да намали военните си контингенти в Ирак и Афганистан.

По думите му с това решение се изпълнява обещанието на президента Доналд Тръмп войските да се завърнат у дома въпреки предупрежденията на републиканци и съюзници на САЩ да не се прибързва с изтеглянето, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Президентът на САЩ отказа да признае победата на изборите на Джо Байдън, който встъпва в длъжност на 20 януари, само пет дни след датата 15 януари, когато е предвидено да приключат планираните изтегляния на войските.

Милър, който отказа да отговори на въпросите на репортерите, каза, че съгласно плана числеността на войските в Афганистан ще бъде намалена от сегашните над 4500 души на 2500, а на тези в Ирак от около 3000 сега също на 2500. Министърът добави, че САЩ са готови да реагират, ако обстановката в двете страни се влоши.

Oще по темата

Лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл, обикновено пламенен защитник на Тръмп, нарече плана „грешка“.

И предупреди президента да не взема „никакви гръмовни промени в политиката по отбрана и външните работи“ преди да напусне Белия дом.

Междувременно иракската армия съобщи, че в строго охраняваната т. нар. зелена зона в иракската столицата са паднали четири ракети. Загинало е дете, а най-малко пет души са ранени. Това е знак за край на неофициалното примирие, обявено от подкрепяните от Иран милиции през октомври, отбелязва Асошиейтед прес. Засега никой не е поел отговорност.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Анонимен

преди 3 години

Вчера от Обамата разбрахме ,че Русия не е свръхсила.Сега ако може да каже :Свръхсилата тези войни в Ирак и Афганистан спечелили ги, загубили ги?

3

Тодар Правешки

преди 3 години

До ПатриотАбе петолъчник неграмотен, ти кога за последно си видял американски войници в България????Както винаги съм казвал :Социализма и алкохола не са простили на никого!!!

2

Патриот

преди 3 години

От България кога??

fallback