Снимка: БГНЕС
Американските власти са задържали 13 души, които са заподозрени, че са планирали отвличането на губернатора на Мичигън Гретчен Уитмър. Демократката Уитмър смята, че арестуваните са симпатизанти или са повлияни от президента Доналд Тръмп, който от самото начало на COVID пандемията я напада заради строгите мерки, които е предприела срещу разпространението на заболяването в щата, предава БНР.
 
Шестима от арестуваните могат да получат дори и доживотен затвор.
 
"Адам Фокс, Бари Крофт, Тай Гарбин, Кейлъб Франкс, Даниел Харис и Брендън Касерта са планирали да отвлекат губернатора от нейната ваканцоинна къща в западната част на Мичиган преди изборите през ноември", заяви прокурорът на Западен Мичиган Аднрю Бърдж.
 
Другите седем арестувани са част от крайнодясната бяла групировка "Уулврин Уочмен". Предполагемите им планове са още по-сериозни.
 
"Арестуваните предполагаемо са се опитали да намерят домашните адреси на служители на закона, заплашвали са с насилие, целящо започване на гражданска война, планирали са и са тренирали за операция да нападнат сградата на щатската управа и да отвлекат нейни служители, включително губернатора", каза главният прокурор на Мичиган Дейна Несел.
 
По-късно в свое изявление самата Гретчен Уитмър благодари на властите за добрата работа и отправи критики към президента Тръмп, който по време на предизборния дебат миналата седмица не пожела да се отрече от бели расистки групировки.
 
Уитмър също често е критикувана от Тръмп. През април той написа в "Туитър" "Освободете Мичиган!". По този начин подкрепи протестиращите срещу строгите мерки, наложени от губернатора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase