Снимка: БГНЕС

Когато назначи Джеймс Матис за министър на отбраната, Доналд Тръмп го обсипа с какви ли не похвали. И наистина, генералът от военноморските сили подейства успокоително на онези, които се тревожеха, че в Белия дом е влязъл един неопитен и самовлюбен президент с нестабилен характер, пише Дойче веле.

Но в края на декември 2018 г. Матис напусна поста, а оценката на президента не издаваше вече никакво уважение: Тръмп сипеше по адрес на Матис само подигравателни и презрителни думи. Нарече го дори „най-надценения генерал в света". Защо настъпи тази промяна?

Защото поведението на Матис пред върховния главнокомандващ издаваше образцова принципност, морал и политическа убедителност. Тръмп, който обича да се обгражда със слагачи и ласкатели, реагира обидено и с презрение. Такова е истинското му ниво.

Евтина слава

Матис е просто ужасен, че Тръмп заплашва да изпрати редовната армия срещу демонстрантите в САЩ. Той е възмутен как президентът злоупотребява с авторитета на институцията, само за да се покаже на няколко нагласени снимки пред Белия дом.

Основното обвинение обаче е друго: от три години Америка има президент, който не обединява, а тъкмо обратното - разединява страната; от три години  Америка е лишена от „зряло ръководство".

По-унищожителна критика едва ли е възможна. Фактът, че я изказва един уважаван от всички военен, чиято вярност към конституцията и традициите на страната не може да бъде поставяна под въпрос, говори много за състоянието на днешната американска политика. Сега си проличава кои са истинските държавници.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase