Снимка: БТА

Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция е зависима от руския газ и приходите от техните туристи и отхвърли идеята да се откаже от системите за противовъздушна отбрана С-400, предава американската медия Bloomberg.

Той още заяви, че Анкара желае да поддържа добри взаимоотношения с Вашингтон, но и с Москва, пише "Фокус".

Ердоган заяви това пред репортери след срещата си с президента на САЩ Доналд Тръмп в Белия дом и добави, че би желал да се обърне и към американския Конгрес, за да успокои притесненията относно разполагането на руските системи С-400.

Още по темата

"Не можем да развалим взаимоотношенията си с Русия. Имаме стратегически взаимоотношения във връзка с природния газ. Имаме ли шанс да игнорираме газовия проект "Турски поток"?", заяви Ердоган и допълни, че "не е възможно" да се откаже от системите С-400.

"Последната година 6,5 млн. руски туристи са посетили Турция. Нашата двустранна търговия приближава 30 млрд. долара. Не можем да зарежем С-400 и да вземем (системи за ПВО) "Пейтриът". Но казахме, че можем да купим "Пейтриът", докато разполагаме и С-400, защото имаме намерение да построим система за многопластова защита", добави той.

"Аз казах, че не искам да създавам врагове. Искам и САЩ и Русия да са мои приятели. Ние предприемаме съответните стъпки и това ги притеснява".

"Начина да превъзмогнем различията в нашите виждания е да запазим здрав диалог, базиран върху правилната информация. Ние ще продължим да работим по това без прекъсване", добави турският лидер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase