Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters
fallback

Американският президент Доналд Тръмп приветства спирането на огъня в Сирия и обясни, че съзнателно е решил да остави турците и кюрдите да се впуснат в тази жестока битка, защото те са "като две хлапета", които имаха нужда "да се посбият", предаде Франс прес.

"Казах: те имат нужда да се поступат малко. Като две хлапета - оставяш ги да се посбият, после ги разтърваваш", каза той на митинг в Далас, щата Тексас.

"Те воюваха няколко дни, доста ожесточено. Кюрдите са наши приятели, Турция също е наш приятел, но те воюваха. . . това беше ужасно. . . Те не можеха да се споразумеят. . . Отидохме там и казахме, че искаме пауза", заяви американският президент, цитиран от ТАСС.

Oще по темата

Брет Макгърк, бивш специален пратеник на Белия дом към международната коалиция за борба с групировката "Ислямска държава" (ИД), определи коментарите на Тръмп като "непристойни и просташки".

"200 000 изселени невинни, стотици жертви, заслужаващи доверие данни за военни престъпления, затворници от ИД, които бягат, а САЩ евакуират и бомбардират собствените си позиции или ги отстъпват на руснаците. Две хлапета, които се бият ли?", написа Макгърк в Тwitter.

"Биха се те значи няколко дни и то доста грубо", добави той, като изтъкна, че "не бе пролята нито капка американска кръв".

Тръмп улесни турската офанзива срещу кюрдите в Сирия, като изтегли американските войски от североизточните райони на страната.

Операцията, траяла една седмица, взе над 500 жертви, предимно кюрди, включително десетки цивилни, и доведе до изселването на 300 000 души, сочат данни на неправителствената мониторингова организация Сирийски център за наблюдение на правата на човека, цитирани от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

57

Антон

преди 4 години

Абе какво става? Тръмп, Макрон, Джонсън? Тия хора да не гледат от нас и сляпо да копират :)

56

СТРАНДЖАТА

преди 4 години

ВЕЛИКА СТРАНА, ВЕЛИК ПРЕЗИДЕНТ! СЛАВА НА САЩ И ПРЕЗИДЕНТ ТРЪМП!

55

Поп Андрей

преди 4 години

До ХА-ХА-ХА-ХААААААААААНе , не го броят, само ваша милост броят за слива...........................

fallback