Снимка: Reuters
fallback

Иран е задържал в Персийския залив чуждестранен танкер с контрабандно гориво, съобщи в четвъртък иранската държавна телевизия, цитирайки изявление на Иранската революционна гвардия, съобщава БНР.

"Чуждестранен кораб с един милион литра контрабандно гориво беше задържан близо до остров Ларак в Ормузкия пролив", обяви държавната телевизия на Техеран, добавяйки, че самият танкер е бил задържа още в неделя, 14-ти юли.

Иранската революционна гвардия обаче не посочи кой е собственик на петролния танкер, но отбеляза, че 12-те членове на екипажа са обвинени по подозрение в контрабанда.

Oще по темата
Всичко това става факт, след като по-рано този месец Обединеното кралство задържа ирански петролен супертанкер във водите на Гибралтар, което доведе до влошаване на отношенията между двете страни и до увеличаване на военното присъствие на Великобритания в Персийския залив.

Техеран обеща реципрочни мерки и опита да задържи британски танкер минаващ отново през ключовият Омрузки проток. Съдът от Обединено кралство обаче беше придружаван от британски боен кораб и лодките на Гвардията се оттеглиха.

През миналата седмица пък беше съобщено, че Иран е заловил кораб под флага на Панама, но Техеран отрече твърденията и заяви, че само е помогнал на чуждестранен петролен танкер, който се нуждае от техническа помощ и ремонт.

Иранската революционна гвардия посочи в четвъртък, че задържаният кораб е същият, който е бил изтеглен на буксир в неделя, след като изпратил сигнал за бедствие. В последствие на борда му е било открито контрабандното гориво.

С това сякаш се потвърждава информация, според която Съединените щати подозират, че Иран е задържал в Ормузкия проток малък петролен танкер от Обединените арабски емирства.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Редомнонена еднониво

преди 4 години

"... мястото в света на Иран е редом с държави като Турция, Египет, Пакистан, Афганистан ..."------------Пределно елементарен и "бос" опит за геополитически анализ. Не си схванал, че още преди години, глобалният предиктор отреди на Иран ролята на един от центровете за управление. Но тъй като ГП престира безструктурно управление, той не може да надели директно Иран с глобално влияние. Иран трябва да го постигне сам. Но все още не му се получава и нещата при персите временно буксуват.

7

Анонимен

преди 4 години

Иранската революционна гвардия е задържалa в Персийския залив танкер с контрабандно гориво, принадлежащ вероятно на Обединените арабски емирства. Горивото от къде е откраднато? От Сирия ли? Риторичен въпрос.

6

Анонимен

преди 4 години

Знаем,че на журналистите им са мътни мерките и теглилвките.

fallback