Снимка: Reuters, архив
fallback

Кабинетът и администрацията на Доналд Тръмп са с постоянно менящ се състав. Рокадите на най-висшите етажи на властта в САЩ станаха десетки от началото на президентския мандат на Доналд Тръмп.

Едно присъствие обаче е константа - това на дъщеря му Иванка.

Русокосата дъщеря на Тръмп де факто е старши съветник на президента. Иванка е с постоянно присъствие в Белия дом. И не само.

През уикенда тя се появи и на срещата на G20, заедно с президента. Тя не просто беше там като съветник, а застана до баща си на така наречената "семейна снимка" на световните лидери.

Иванка Тръмп обаче далеч не е фигура, която да предизвиква уважението на хората. Неловкият й опит да се впише в разговора на Еманюел Макрон, Тереза Мей и Кристин Лагард вече стана повод за подигравки.

С дете на работа – световните лидери въртят очи от Иванка Тръмп

Шегичките с Иванка Тръмп в социалните мрежи дори накараха Белия дом да защити нейните усилия и да нарече всички нейни критици "хейтъри".

Официалната й титла е старши съветник на президента. Бъдейки негова дъщеря тя е много повече от това.

"Шампион. Ако не беше моя дъщеря щеше да е толкова по-лесно за нея", заяви нейният баща.

Въпреки неговата подкрепа, Иванка няма реални квалификации да действа на дипломатически представител на Съединените щати. Тя не е одобрена от Сената да заема официална правителствена служба. Всъщност, според много доклади, тя е преминала всички нива на сигурност само защото баща й е натиснал ключови сътрудници.

Реалността обаче не спира Иванка да действа сякаш принадлежи на масата на световните лидери.

Макар че никой от тях не изглеждаше "очарован" от присъствието й, все пак Кристин Лагард, шефката на Международния валутен фонд, сякаш се опитва да включи Иванка в разговора.

За критиците, дори и в САЩ, нейното присъствие на големи форуми е повод за много коментари.

"За останалата част от света изглежда сякаш сме конституционна монархия!", обяснява пред Vox бившият американски посланик в Южна Корея Кристофър Хил. Според него поведението на Иванка Тръмп дава сигнал на съюзниците на САЩ, че единствените хора, които имат значение са от семейството на президента.

На Доналд Тръмп обаче изглежда, че не му пука за шуробаджанащината.

По време на неговата предизборна кампания Иванка Тръмп действаше като негов заместител, когато той не можеше да присъства. Нейният образ вероятно допада повече на по-младите избиратели, както и на жените.

На нея се приписват усилията да убеди президента да започне ответен удар срещу Сирия, в отговор на използването на химически оръжия.

Президентът Тръмп със сигурност не е традиционния управляващ и мандатът му е изпълнен със спорни моменти. В този аспект фактът, че дъщерята на президента е старши съветник, спира да бъде толкова любопитен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 4 години

До привет из джерманииЗа колко време можеш да спестиш заеднопосочен билет до сащ?

9

78

преди 4 години

Е какво като е старши съветник?На Тръмп му трябва човек на който може да разчита и който го познава добре.За човек с неговия характер ,Иванка балансира голяма част от нетрадиционните му похвати и изказвания,нейното поведение е различно.И у нас експрезидентския съветник Иво Христов ходеше навсякъде със президента ,плътно до него ,рядко зад него,без да му е роднина.не ,че не правеше впечатление,може би да следи дали дословно му цитира текстовете.

8

Анонимен

преди 4 години

Изрусена лигла на тати...От малка я държи близо до ...силното си рамо.Но няма вечна пролет.И Барбита стават баби..

fallback