Снимка: БТА

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун прие поканата на президента на САЩ Доналд Тръмп да се срещнат на границата между двете Кореи, съобщи южнокорейският президент Мун Дже-ин, който също ще присъства на събитието, предадоха световните агенции.

Лидерите на САЩ и Северна Корея ще си стиснат ръцете в името на мира. Срещата ще се състои в станалото символ на разделението на полуострова село Панминчжон в демилитаризираната зона, заяви Мун на съвместна пресконференция с Тръмп.

Още по темата

Тръмп вече пристигна в демилитаризираната зона между двете корейски държави, за да се срещне с водача на КНДР Ким Чен-ун, предоха световните агенции.  Тръмп отлетя от Сеул следобед с президентския хеликоптер "Марийн уан" (от Морската пехота на САЩ) малко след като президентът на Южна Корея Мун Дже-ин съобщи, че ръководителят на комунистическия Север се е съгласил за срещата. Мун, който придружава Тръмп, похвали него и Ким за проявената "такава смелост" и изрази надежда, че Тръмп "ще остане в историята" като президента на САЩ, постигнал мир на Корейския полуостров.

През 2018 г. Тръмп и Ким преговаряха в Сингапур, което бе първа среща на лидери от Вашингтон и Пхенян. Тогава бе подписано споразумение, според което Северна Корея ще се разоръжи ядрено, а САЩ ще гарантират нейната сигурност. Втората тяхна среща бе в Ханой през февруари т.г., но на нея двамата не постигнаха съгласие и се разделиха, без да подписват нищо, припомниха агенциите.

Подобна среща се случва за пръв път в историята, подчерта южнокорейският президент. Той похвали двамата лидери за смелостта да проведат срещата и изрази надежда, че Тръмп ще остане в историята като президентът, постигнал мир на Корейския полуостров, отбелязва Асошиейтед прес.

"Кога ще се състои трета среща на високо равнище между САЩ и Северна Корея ще зависи от промените, до които ще доведе днешната среща", подчерта Мун, цитиран от Ройтерс и БТА.

Вашингтон и Сеул са на едно мнение за необходимостта от денуклеаризация на Корейския полуостров и нормализиране на отношенията между САЩ и Северна Корея, заяви южнокорейският президент, цитиран от ТАСС.
"Отиваме в демилитаризираната зона и ще се срещна с председателя Ким", заяви от своя страна Тръмп, добавяйки, че очаква срещата с нетърпение.

Сближаването между Корейската народнодемократична република и САЩ изглеждаше в задънена улица след провала на втората среща на високо равнище между Ким и Тръмп във Виетнам, отбелязва Франс прес.

По-рано южнокорейският президент заяви, че евентуално ръкостискане между президентът Тръмп и севернокорейския лидер би било значителна стъпка напред към пълната денуклеаризация на Северна Корея и постигането на траен мир с Южна Корея, припомня Ройтерс. Президентът на САЩ от своя страна заяви, че има възможност евентуална среща "да се окаже много интересна".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase