Снимка: Reuters

Британският вътрешен министър Саджид Джавид е одобрил искането на Съединените американски щати за екстрадиране на основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж на основания за шпионаж в процедурен ход, който отваря пътя за съдебна битка, предава Нова.

Асандж беше изведен от еквадорското посолство в Лондон в началото на април, след като беше прекарал там 7 години, укривайки се от британското правосъдие. В момента той излежава 50-седмична присъда заради неспазване на съдебна заповед в Обединеното кралство.

Още по темата

Американското министерство на правосъдието потвърди във вторник, че е подало официално искане за екстрадиция. Лондон е подписал искането в сряда, се съобщава в официално комюнике на вътрешното министерство.

Сега всичко е в ръцете на съда, който трябва да вземе окончателното решение по въпроса с екстрадицията на Асадж. Следващото изслушване по случая ще бъде в петък.

"Много съм доволен, че полицията най-накрая успя да го арестува и сега той с право е зад решетките, защото е нарушил закона на Великобритания", каза Джавид пред BBC.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase