Снимка: Reuters
fallback

Американският президент Доналд Тръмп стана първият чуждестранен лидер, който се среща с новия император на Япония, възкачил се на трона в началото на май след абдикацията на баща си Акихито, съобщи Франс прес.

Тръмп и съпругата му Мелания бяха посрещнати тази сутрин от император Нарухито и съпругата му Масако в императорския дворец.

Oще по темата

Семейство Тръмп и японското императорско семейство си размениха снимки и други подаръци, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Император Нарухито връчи на президента на САЩ Доналд Тръмп традиционна японска керамика и порцеланова купа. Тръмп подари на императора американска виола в ръчно изработен калъф в Чарлстън, Западна Вирджиния, и снимка на американския композитор Арън Копланд.

Мелания Тръмп подари на императрица Масако писалищен комплект от Белия дом, а императрицата подари на първата дама на САЩ декоративна кутия с традиционен японски дизайн.

Четиримата си размениха и снимки. Императорският дворец има дългогодишен обичай императорът и императрицата да разменят със своите гости по време на държавни визити поставени в рамка снимки с автографи.

Тръмп прикани Япония да инвестира в САЩ

По-късно днес Доналд Тръмп разкритикува "огромния дисбаланс" в търговските отношения с Япония. Това той направи в началото на срещата си с японския премиер Шиндзо Абе, съобщи Франс прес.

"Сигурен съм, че ще намерим решение след известно време", добави той, имайки предвид търговските преговори между двете страни, по които не се очаква да бъде постигнато споразумение преди лятото.

Тръмп каза, че има "голямо уважение" между неговата страна и Северна Корея и че те са извървели "дълъг път", въпреки задънената улица, в която са изпаднали двустранните преговори и неотдавнашните оръжейни изпитания, направени от Пхенян.

Той говори и за кризата в отношенията между САЩ и Иран и заяви, че ако иранците искат преговори, ще ги получат. "Никой не иска да се случат лоши неща, най-малко аз", добави той.

Тръмп и Абе, които вчера играха голф, гледаха турнир по сумо и вечеряха заедно, демонстрират приятелски отношения, за да подчертаят силата на американско-японския съюз, но имат разногласия в областта на търговията и политиката по отношение на Северна Корея, отбеляза Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Анонимен

преди 4 години

И аз мисля че няма да атакува Иран , прикара войските продаде оръжие на арабите,дори и да направи война няма как веднага да продаде оръжие отново,не изглежда като човек който ще върши работа след като си е прибрал парите от цялата сделка.

1

Смяяях

преди 4 години

Абе ако ще и на челна стойка да застане все тая . Отвсегде го дебнат " разногласия " - Венецуела, Русия, Германия, Иран , Китай, сега и Япония. Явно света започва да се пробужда, ама да видим още колко време ше издържи ....

fallback